Stora bönor

STORA BÖNOR, ”BÖNOR JÄLTAR”,” FASOLIA GIGANTES”

OBS! Stora bönor är mycket envisa! De behöver kokas först ganska länge, ca 2 timmar och kanske 2,5 tim. 

fasolia_gigantes_sto_fourno_plaki

INGREDIENSER

  • Stora bönor 500 gr
  • Lök 1,5 hackad i
  • Vitlök
  • Olivolja 2 dl
  • Persilja, hackad
  • Seleri, hackat
  • Morröter 2 st, hackade i skivor eller i tärningar
  • Tomater 3st
  • Krossade tomater 1burk
  • Socker 1 tsk
  • Salt och peppar

 

SÅ GÖR MAN

Kvällen innan lägg bönorna i en skål med vatten i samt lite salt.

Dagen efter koka bönorna i ca 2 timmar. (stora bönor är ju envisa!) Se till att ta bort skummet medan det kokar i början.

I en stekpanna förbered såsen medan bönorna kokar i kastrullen.

Värm upp olivoljan, lägg löken och seleri. Fräs i ca 3min.

Sedan lägg morröterna, tomaterna, sockret. Salta och pepra efter smak! Låt dem koka i ca 7 min.

Ta en gratängform och lägg alltihop (bönorna och såsen) i den. Grädda i ugnen i ca en och halv timme, 200 ο C. Se till om det behövs mer vatten under tiden och rör om då och då.

Lycka till!

Tips!

Det skulle passa bra att strö trimmad feta ost och kärnfria oliver på innan du serverar.

När bönorna är färdiga kan man hacka en del i hackaren så att de får en krämig konsistens. Det smakar gott så pålägg på rostade brödskivor som förrätt.

 10155891_291649290994049_727196233897540220_n