Grekiska kåldolmar

Kåldolmar/ λαχανοντολμάδες

Ingredienser

vitkål
5 dl kokhett vatten

Till fyllningen:
500 g nötfärs
2 dl grötris
0,5 – 1 dl olivolja
3 msk persilja
2 dl krossade tomater
2 dl finhackad gul lök

salt och peppar efter smak
Till såsen:
1,5 msk mjöl eller kornmjöl
2 ägg
citronsaft (1 citron)

Hur ska man göra?

  1. Vitkålen: Ta en kniv och försök att ta bort stjälken, borra in i vitkålen och ta bort allt av den vita stjälken.2. Ta en stor kastrull som kan rymma hela vitkålen och fyll till hälften med vatten. Lägg i vitkålen i vattnet. När det börjar koka och försök att lossna blad efter blad med hjälp av en gaffel.3. Blanda alla ingredienser till fyllningen (färs, ris, olivolja, persilja, , krossade tomater, lök, salt och svartpeppar) till en smet.
  1. Ta ett blad av vitkålen (om bladet är för stort kan man dela det), lägg i lite av fyllningen och rulla ihop till en kåldolme.
  1. Spara i en skål det vatten du har kokat vitkålen i.6. Täck nu kastrullens botten med några vitkålsblad för att undvika att kåldolmarna bränns vid. Lägg kåldolmarna bredvid varandra i kastrullen (de brukar bli två lager).7. Lägg en tallrik över kåldolmarna (tallriken trycker ner kåldolmarna så att de håller sig på plats och inte går sönder när de kokas) och häll i det vatten du har sparat. Se till att vattnet täcker kåldomarna.
  1. Fyll en mindre kastrull med vatten och lägg den på tallriken så att trycket ökas och det blir mer stabilt.
  1. Koka i ungefär 30 min tills riset är färdigkokt. Stäng av plattan och lägg kastrullen åt sidan.10. Såsen: Spara en del av spadet som kåldolmarna har kokat i (komplettera med vatten om spadet inte räcker till). Häll en del av den den över till en annan kastrull. Häll i mjölet och koka upp. Salta och peppra efter smak.
  2. Vänta 15 min tills det svalnat något.12. Vispa äggvitorna till ett skum i en ganska stor skål och blanda sedan i äggulorna och citronsaften. Häll försiktigt den varma såsen i äggbladningen. Vispa hela tiden så att äggen inte skär sig av den varma såsen.13. Servera kåldolmarna med lite sås över.

Tips!

 Till fyllningen:

Ju mer kryddor desto godare! Det vet vi ju alla!

Man kan ha ännu mer ris i fyllningen  beroende hur man gillar ha sina dolmar. Det alltid effektivt att testa och vara kreativ när man lagar mat! Det vet vi ju alla!

Skölj risen innan du blandar den med köttfärsen. 

Knåda köttfärsen kvällen innan och ställ den i kyllskåpet. (i en skål som du har täckt med lock på). Kryddorna behöver tid för att släppa sina smaker och risen får ”suga” mer fuktighet.

 **********************

Jag klistrar in nedan ett klipp där en en kock visar hur man gör. Klippet är på grekiska men man fattar väl hur processen ska gå till. Det är intressant att se hur han ”pysslar” med kåldolmarna.

http://www.alphatv.gr/shows/entertainment/eleni/webtv/lahanontolmades-klassikoi