Musakas
Ingredienser
- Gul lök 1 st. finhackad
- Vitlöksklyftor 2 st. finhackade
- Tomatpuré 2 msk
- Tomater 3 st. krossade
- Olivolja 4 msk
- Nötfärs 400g
- Aubergine 2 st , skivad ca 2 cm tjock
- Potatisar , 6 st. skalade och skivade
- Prästost riven
- salt
- svartpeppar
Bechamelsås
- salt
- svartpeppar
- prästost riven
- smör 2 msk
- mjölk 1,5 lt
- mjöl 6 msk
- ägg 2 st
- muskonöt 1 tsk
HUR GÖR MAN
Börja med köttfärssåsen.
- Fräs lök och vitlök i olivolja i en gryta tillsammans med tomatpuré.
- Tillsätt färsen och stek ca 3 minuter.
- Häll i krossad tomat.
- Krydda med oregano, salt och svartpeppar och lite kanell och lite socker eller honung.
- Låt småkoka ca 20 minuter under lock.
Aubegin
- Skiva auberginen och blanda med ½ tsk salt i en bunke.
- Låt stå ca 10 minuter, häll av vätskan som bildats i bunken.
- Torka aubeginskivorna med en handduk. Salta och peppra.
- Stek dem i olivoljan och lägg dem i kökspapper för att dra oljan efter att du har stekt.
Potatis
- Hacka i skivor och lägg dem i en skål med vatten i så att de inte blir svarta.
- Stek dem i olivoljan, salta och peppra.
- Lägg dem i kökspapper för att dra oljan efter att du har stekt
Bechamelsås OBS! Låg temperatur.
- Värm upp smöret i en kastrull och vispa ihop med mjölet. Så småningom.
- Värm upp mjölken i en annan kastrull. OBS! Den ska inte koka!
- Häll mjölken i den kastrull du han smöret och mjölet. Rör tills den får lite tjockare konsistens.
I en annan skål vispa äggen.
Vänta ca 10 min tills smeten kalnar och häll äggen också i.
Sätt ugnen på 225°.
- Varva aubergine, potatis, köttfärssås och riven prästost emellan dem i en ugnsform Toppa med bechamelsåsen.
- Strö den rivna prästosten på såsen.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 – 40 minuter
Lycka till!