”Musaka”

Musakas

12287109_509801012512208_916192182_o

Ingredienser

  • Gul lök 1 st. finhackad
  • Vitlöksklyftor 2 st. finhackade
  • Tomatpuré  2 msk
  • Tomater 3 st. krossade
  • Olivolja 4 msk
  • Nötfärs 400g
  • Aubergine 2 st , skivad ca 2 cm tjock
  • Potatisar , 6 st. skalade och skivade
  • Prästost riven
  • salt
  • svartpeppar

Bechamelsås

  • salt
  • svartpeppar
  • prästost riven
  • smör 2 msk
  • mjölk 1,5 lt
  • mjöl 6 msk
  • ägg 2 st
  • muskonöt 1 tsk

HUR GÖR MAN

 Börja med köttfärssåsen.

  1. Fräs lök och vitlök i olivolja i en gryta tillsammans med tomatpuré.
  2. Tillsätt färsen och stek ca 3 minuter.
  3. Häll i krossad tomat.
  4. Krydda med oregano, salt och svartpeppar och lite kanell och lite socker eller honung.
  5. Låt småkoka ca 20 minuter under lock.

 Aubegin

  1. Skiva auberginen och blanda med ½ tsk salt i en bunke.
  2. Låt stå ca 10 minuter, häll av vätskan som bildats i bunken.
  3. Torka aubeginskivorna med en handduk. Salta och peppra.
  4. Stek dem i olivoljan och lägg dem i kökspapper för att dra oljan efter att du har stekt.

Potatis

  • Hacka i skivor och lägg dem i en skål med vatten i så att de inte blir svarta.
  • Stek dem i olivoljan, salta och peppra.
  • Lägg dem i kökspapper för att dra oljan efter att du har stekt

 Bechamelsås OBS! Låg temperatur.

  • Värm upp smöret i en kastrull och vispa ihop med mjölet. Så småningom.
  • Värm upp mjölken i en annan kastrull. OBS! Den ska inte koka!
  • Häll mjölken i den kastrull du han smöret och mjölet. Rör tills den får lite tjockare konsistens.

I en annan skål vispa äggen.

Vänta ca 10 min tills smeten kalnar och häll äggen också i.

 Sätt ugnen på 225°.

  1. Varva aubergine, potatis, köttfärssås och riven prästost emellan dem i en ugnsform Toppa med bechamelsåsen.
  2. Strö den rivna prästosten på såsen.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 – 40 minuter

 Lycka till!