Giuvarlakia (Köttbullar med ris som soppa)

Ingredienser

  • Nötköttfärs 500gr
  • Ris 5 msk
  • Lök 1 st
  • Ägg 3
  • Vetemjöl
  • Olivolja ca 2,5 dl
  • Citronsaft av ca 2 citroner
  • Salt
  • Peppar
  • Färska kryddor (persilja, basilika)

Tillbehör

Kastrull

Förberedelse

  • Till köttbullarna
  1. Hacka lökarna väl
  2. Vispa ägget
  3. Hacka kryddorna
  • Till soppan

I en skål vispa äggen och citronsaften

Hur gör man?

  • Häll vattnet och olivoljan i en kastrull och låt dem börja koka rejält.
  • Knåda köttfärsen, lökarna, de färska kryddorna, ägget, det råa riset, salt och peppar efter smak och sedan forma alltihop till bollar.
  • Lägg mjöl i en skål och doppa in i detta bollarna så de blir vita på utsidan. (Mjölet ska hjälpa till så att de inte tappar sin form när vi lägger de i kokande vatten).
  • NU! När vattnet med olivoljan har börjat koka väl lägg bollarna i (hellre en efter en) och låt dem koka i ca 30 min. Ca 15 min innan den är färdig, nämligen halvägs, lägg också riset i.
  • Dra kastrullen från spisen när den är färdig. Låt den svalna en stund (cirka 5 min) innan vi går vidare.
  • Ja! Köttbullarna och riset är färdigt … men INTE soppan. Så fortsätter vi…

Du behöver citronsaften och äggen som du hade vispat i en skål.

Nu är de klara att användas eftersom de har uppnått rumstemperatur.

Ta en matsked vätska från kastrullen och häll den i skålen där du har ägg och citronsaft och rör om med en gaffel. Gör samma sak 4 – 5 gånger till.

Nu kan du hälla skålens hela innehåll tillbaka i kastrullen medan du rör med en stor matsked samtidigt. SYFTET var ju ATT ÄGGEN INTE SKULLE BLI OMELETT.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *