Ingredienser
- Nötköttfärs 500gr
- Ris 5 msk
- Lök 1 st
- Ägg 3
- Vetemjöl
- Olivolja ca 2,5 dl
- Citronsaft av ca 2 citroner
- Salt
- Peppar
- Färska kryddor (persilja, basilika)
Tillbehör
Kastrull
Förberedelse
- Till köttbullarna
- Hacka lökarna väl
- Vispa ägget
- Hacka kryddorna
- Till soppan
I en skål vispa äggen och citronsaften
Hur gör man?
- Häll vattnet och olivoljan i en kastrull och låt dem börja koka rejält.
- Knåda köttfärsen, lökarna, de färska kryddorna, ägget, det råa riset, salt och peppar efter smak och sedan forma alltihop till bollar.
- Lägg mjöl i en skål och doppa in i detta bollarna så de blir vita på utsidan. (Mjölet ska hjälpa till så att de inte tappar sin form när vi lägger de i kokande vatten).
- NU! När vattnet med olivoljan har börjat koka väl lägg bollarna i (hellre en efter en) och låt dem koka i ca 30 min. Ca 15 min innan den är färdig, nämligen halvägs, lägg också riset i.
- Dra kastrullen från spisen när den är färdig. Låt den svalna en stund (cirka 5 min) innan vi går vidare.
- Ja! Köttbullarna och riset är färdigt … men INTE soppan. Så fortsätter vi…
Du behöver citronsaften och äggen som du hade vispat i en skål.
Nu är de klara att användas eftersom de har uppnått rumstemperatur.
Ta en matsked vätska från kastrullen och häll den i skålen där du har ägg och citronsaft och rör om med en gaffel. Gör samma sak 4 – 5 gånger till.
Nu kan du hälla skålens hela innehåll tillbaka i kastrullen medan du rör med en stor matsked samtidigt. SYFTET var ju ATT ÄGGEN INTE SKULLE BLI OMELETT.