Grekiska julkakor

MELOMAKARONA/ Grekiska julkakor

12346773_512091368949839_1283165651_n

INGREDIENSER

Till kakorna

  • Olivolja 240gr
  • Solrosolja 240 gr
  • Konjak 50 gr
  • Apelsinsaft 160 gr
  • Bikarbonat 1tsk
  • Socker 200gr
  • Kanel 2 tsk
  • Nejlika 1tsk (krossad)
  • Vetemjöl 700gr
  • Back pulver 2tsk

Till sirap

  • Socker 400gr
  • Vatten 400 gr
  • Honung 400gr
  • Citron halv

 

HUR GÖR MAN

TILL BOLLARNA:

I en skål A: Sila vetemjölet och lägg back pulver

I en annan skål B: Häll apelsinsaft och lös bikarbonat i den.

I en tredje skål C: Lägg olivoljan, solrosoljan, konjak, sockret, kanelen, nejlikan, apelsinskal i pyttesmå bitar. Sedan häll i denna skål det som du hade i skål B. Sedan tilläg vetemjölet och bak pulver som du hade i skål A. OBS! Så småningom och rör.

Forma degen i bollar (ungefär lika stora som en matsked) och lägg dem på en platt där du har lagt backpapper.

Värm upp ugnen i 160 grader och grädda i 25- 30 min.

Till sirap:

Häll alla ingredienserna i en kastrul. När den börjar koka ta bort skummet och låt den koka i 3 min. Ta kastrulen ur spisen.

När bollarna i ugnen är färdiga låt dem kallna en stund och sedan dopa dem en efter en i sirapen. OBS! De ska inte stå i sirapen: Bara dopa med hjälp av en matsked och sedan lägg dem på en fat.

Strö nötter på för smak.

God jul! 

10153218_291647924327519_5590095409420083173_n