MELOMAKARONA/ Grekiska julkakor
INGREDIENSER
Till kakorna
- Olivolja 240gr
- Solrosolja 240 gr
- Konjak 50 gr
- Apelsinsaft 160 gr
- Bikarbonat 1tsk
- Socker 200gr
- Kanel 2 tsk
- Nejlika 1tsk (krossad)
- Vetemjöl 700gr
- Back pulver 2tsk
Till sirap
- Socker 400gr
- Vatten 400 gr
- Honung 400gr
- Citron halv
HUR GÖR MAN
TILL BOLLARNA:
I en skål A: Sila vetemjölet och lägg back pulver
I en annan skål B: Häll apelsinsaft och lös bikarbonat i den.
I en tredje skål C: Lägg olivoljan, solrosoljan, konjak, sockret, kanelen, nejlikan, apelsinskal i pyttesmå bitar. Sedan häll i denna skål det som du hade i skål B. Sedan tilläg vetemjölet och bak pulver som du hade i skål A. OBS! Så småningom och rör.
Forma degen i bollar (ungefär lika stora som en matsked) och lägg dem på en platt där du har lagt backpapper.
Värm upp ugnen i 160 grader och grädda i 25- 30 min.
Till sirap:
Häll alla ingredienserna i en kastrul. När den börjar koka ta bort skummet och låt den koka i 3 min. Ta kastrulen ur spisen.
När bollarna i ugnen är färdiga låt dem kallna en stund och sedan dopa dem en efter en i sirapen. OBS! De ska inte stå i sirapen: Bara dopa med hjälp av en matsked och sedan lägg dem på en fat.
Strö nötter på för smak.
God jul!