Välkomna till lektion med mig!

Tjena tjena mittbena!

Tryck på den här länken för att komma till kursens Google Doc. Zoom-länk för lektioner:  https://zoom.us/j/92322696898 TIPS: Läs gärna min Tutorial för Zoom för elever. Tryck på den här länken för en elektronisk kalender för din Zoom. 

(Frivillig) läxa före kursens start

Stressa inte ihjäl er dock över läxorna! Vi kommer att börja med den här läxan, men fortsätta med den nästa lektion (och kanske till och med efterföljande lektion).  Under vår första lektion vill jag först veta lite mer om er, och därför har ni nedan att diskutera som isbrytare (mig kommer ni att lära känna successivt): 

Isbrytarfrågor

A) Hur kommer det sig att du flyttade till Sverige?    B) Stort grattis över att du nått en så avancerad svenska. Hur lyckades du nå den här nivån? Har du några framgångsrecept du vill dela med dig av?    C) Vad återstår att lära sig? Om du exempelvis läser en svensk tidning, vad tycker du oftast svårast att begripa bland artiklarna? Nyhetsdelen? Sportdelen? Kulturdelen?   D) Vad är du pepp på att göra under den här kursen?  Tips: Kolla upp pepp i min ordlista för svensk slang  

Artikel att läsa: 

Diskussion: Måste kulturministern se alla svenska filmer?   

Form i Fokus C

102-103: Sammansatta adjektiv    

Läxa: SKRIVUPPGIFT: 

En frivillig läxa  
  • Gör en valfri skrivuppgift i Rivstart Textboken. Skrivuppgifter är ett bra sätt för lärare att veta en elevs nivå.
  • På den här länken hittar ni en sammanfattning av samtliga skrivuppgifter i Textböckerna.
  • Om möjligt, får du gärna skicka det i ett Microsoft Doc men du kan skicka uppgiften i ett mail.
  • Jag mailar tillbaka feedback med hjälp av ett färgsystem
  • Jag kommer förmodligen även ta upp (anonyma) felmeningar som vi fixar under lektionstid. Då tar vi hjälp av ovan nämnda färgsystem.
  • Jag har ingen deadline på mina skrivuppgifter, mer än att den måste skickas in under kursen.
    • Ett tips är att göra en skrivuppgift när vi är klara med ett kapitel eller halvvägs genom ett kapitel.
 

ÖVRIGT:

 

Kursdatum

Mars 9/3 + 11/3 16/3 + 18/3 23/3 + 25/3 30/3 April 1/4 6/4 + 8/4 13/4 + 15/4 20/4 + 22/4 27/4  

RIVSTART B1+B2

B1 del 1             kap 1-3

B1 del 2             kap 4-6

B1+ del 1           kap 7-9

B1+ del 2           kap 10-12

B2- del 1            kap 13-15

B2- del 2            kap 16-18

RIVSTART B2+C1

B2 del 1             kap 1-2

B2 del 2             kap 3-4

B2+ del 1           kap 5-6

B2+ del 2           kap 7-8

C1- del 1            kap 9-10

C1- del 2            kap 11-12

C1 Del 1             Efter rivstart —> Form i Fokus C + artiklar + (ibland Avancera ord, beroende på läraren). –> Den här kursen gör ni just nu.  Fortsättningskursen görs om det finns ledare och behov (vilket i nuläget saknas då jag lär inte ha tid för det) men jag kommer länka en fortsättningskurs så fort jag vet.   

Vill du komma i kontakt med övriga elever för en studiegrupp?

Maila mig! Jag skickar övriga elevers mailadresser. Jag skickar ett nytt mail om någon anmäler sig senare under kursen! (Eller skriv i Google Docet nedan) I nuläget har 0 deltagare anmält ett intresse för en studiegrupp!  

Extramaterial (finns även på Användbara länkar)

Svenskt uttal: Tumregler Stencil: Hälsningsfraser och konversationsfraser Något som alltid är bra att besöka då och då är min en lista på typiska interjektioner, det vill säga ljud svenskar brukar göra när man konverserar. Här är även en lista på typiskt svenskt slang och hur det används i dialoger. Jag tjatar ofta om verbpartiklar, och därför kan det vara bra att läsa min sammanfattning om vad verbpartiklar är. Här en lista på vanliga och avancerade hjälpverb (brukar, slipper, vågar och så vidare) som svenskar älskar att använda I det här dokumentet ger jag exempel på hur man använder lär känna, känner, känner till med flera Typiska felmeningar på B2 och C1-nivå som andraspråkstalare gör (där vissa är mer avancerade än andra)   Svensk musik  

Glöm inte att du har facit:

Du har facit (alla korrekta svar) för Form i Fokus C nedan: Form i fokuc C – Facit  

Vill du läsa fler artiklar? Här en lista på de flesta jag jag har

Det här är artiklar som vi eventuellt kommer att diskutera under kursen. Du får gärna höra av dig till mig om det är någon i synnerhet du vill fördjupa dig i 🙂 Ha dock i åtanke att artiklarna kanske korrigeras lite, då jag ibland gör uppdateringar (läs: förbättringar) av en artikel vid en andra läsning. Diskussion: Problemet med dialekter i allmänhet, och skånska i synnerhet Diskussion: Svenska akademin – är den sig lik?  Diskussion: Nämndemäns vara eller icke-vara  Diskussion: Måste kulturministern se alla svenska filmer?  Diskussion: Min fiendes fiende är min vän i politiska budgetfrågor?  Diskussion: Vad är melodifestivalens själ?  Diskussion: Den kungafamiljens barn förlorar apanaget  Låtanalys och diskussion: Trubaduren Cornelis Vreeswijk och hans kända låttexter Diskussion: Långläsning: Varför konstnären Lars Vilks planer på att bli sambo är en nationell säkerhetsfråga Diskussion: Långläsning: Svenskar och antidepressiva preparat

Är kursen för enkel eller för svår för dig?

Maila mig! Du kan alltid pröva en annan nivå och byta tillbaka igen om den inte fungerar för dig.

 

När börjar nästa kurs?

Det beror på om det finns tillräckligt med kursdeltagare som registrerar sig. Administrationen informerar mig så fort de vet. Vanligtvis brukar nästa kurs fortsätta med samma tider/dagar men ibland måste jag göra några ändringar i schemat. Om du undrar vilka kurser jag har (om tillräckligt med studenter registrerar sig), kan söka efter mitt namn på Folkuniversitets hemsida, vilket jag har gjort här.

Kan jag ha privatlektioner med dig?

Ja! Det är ett alternativ, där jag även kan vara mer flexibel när det kommer till tillgängliga tider såväl som lektionsformatet. Du kan läsa mer om privatlektioner med mig (genom Folkuniversitetet i det här dokumentet eller helt enkelt genom att maila mig.

Vill du ge feedback på mina lektioner?

I sådana fall får du gärna fylla i mitt Google Formulär genom att trycka på den här länken. Alla svar är självklart helt anonyma. Om du föredrar en engelsk version kan du istället trycka på den här länken.

Glöm inte att Folkuniversitet finns på sociala medier!

Har ni frågor kan ni maila mig på Anton.bengtsson@folkuniversitetet.se!

Vänligen, Anton Bengtsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.