Välkomna till lektion med mig!

Tjena tjena mittbena!

I det här dokumentet finns vårt Google Doc som jag kommer använda som hjälp under våra lektioner.

VIKTIGTLänk för (alla) Zoom-möten:

https://zoom.us/j/95999283942

TIPS: Läs gärna min Tutorial för Zoom för elever.

Länk till elektronisk kalender för Zoom: 

https://zoom.us/meeting/tJEkfuCqpjgjHtalD85En5ovs06Q6gLDhdmt/ics?icsToken=98tyKuCtpzIjGNyWuR2FRowMHYr4XerxiHZEgrdckDu9VgVdNwzgJbIUA-R4PPzY

 

Du måste inte göra läxor inför mina lektioner – välj själv hur mycket du vill investera i kursen.  Nedan presenterar jag några förslag på vad vi kan diskutera nästa lektion. Ni får gärna kontakta mig med förslag på fler (eller andra) saker ni vill prata om. 

 • 1. Vad är ditt namn?
  • Mitt namn är Anton!
 • 2. Var kommer du från och var bor du just nu?
  • Fejk-Anton: Jag kommer från Malmö och jag bor där fortfarande. 
  • Anton: Jag är ursprungligen från Malmö men nu bor jag i Uppsala. 
  • Avancerad-Anton: Jag kommer ursprungligen från Malmö men nu befinner jag mig i Uppsala, även om jag delar min tid mellan Sverige och USA.
 • 3. Vad tycker du är ett praktiskt ord på svenska?
  • ExempelvisJag tycker hjälpverbet “orka” är ett praktiskt ord. Istället för att säga: “Jag har inte energi” kan man istället bara säga: jag orkar inte. Ibland säger barn också bara “men ORKA!”, vilket jag tycker är jättekul.
 • 4. Vad tycker du är sjukt (extremt) roligt att prata om på en svenskkurs?
  • Lisa: Det är sjukt kul att prata om grammatik! 
 • 5. Vad tycker du är sjukt (extremt) tråkigt att prata om på en svenskkurs?
  • Erik: Nej, jag håller inte med. Grammatik är sjukt tråkigt! Jag vill gärna prata om Sverige, politiska frågor och kultur och göra rollspel

Kap 12 B1+ B2: Utmaningar och att våga

DISKUTERA: Utmaningar

 • Vad har varit dina små och stora utmaningar i livet? Du kan läsa mer om utmaningar på s. 159 i Textboken B1+B2

SCENARIO: 

 • Grattis! Du är nu en inspirerande föreläsare!
 • Närmare bestämt (“mer specifikt”) är du Sveriges Tony Robbins – kolla på den här trailern för inspiration. Du reser runt och ger svindyra föreläsningar (10 000 kr per biljett, ingen grupprabatt) där du fixar personers utmaningar. Du har nu bokat Globen i Stockholm för ditt seminarium “dejt med ödet”.
 • Person 2 berättar om en utmaning, exempelvis: 

(1) Hjälp mig! Jag vill kunna prata svenska inför en grupp utan att bli nervös

(2) Jag ska gå upp för Kebnekaise, ett berg i Lappland, men jag vet inte om jag fixar det. 

(3) Jag ska arrangera melodifestivalen, och jag vet inte om jag fixar det

Föreläsaren ger superintensiva tips och råd, precis som Tony Robbins. 

DISKUTERA: 

 • Vi kollar på citaten på s. 158 i Textboken B1+B2 och diskuterar: vilket citat tycker du bäst om? Varför?

Textboken A1+A2 Kap 17: Boende 

SCENARIO: Grattis! En av er är nu en mäklare. En mäklare säljer hus till kunder. Nu kommer en kund och vill köpa ett boende. Ni ska alltså göra en “pitch” för ett boende för kunden. 

 • Din chef vill gärna att du säljer det här huset. Fokusera på rummen på s. 2-3. 
 • Kunden vill gärna också boka in en visning. En visning betyder att kunden besöker boendet och inspekterar boendets kvalitet. 

Mäklaren: Välkommen till Antons mäklarbyrå. Hur kan jag hjälpa dig?

Tips: Användbara ord finns på s. 178; 183-185 i Textboken A1+A2

Extramaterial (finns även på Användbara länkar)

Sammanfattning – Svordomar

Sammanfattning – Tidsprepositioner

Stencil: Hälsningsfraser och konversationsfraser

Komediklipp av Inte Okej – Hur hälsar man på svenska?

Svensk musik

Är du nervös över Skype (ZOOM)-lektioner?

OBS! VI KOMMER ATT HA LEKTION I ZOOM ISTÄLLET. PÅ DEN HÄR LÄNKEN HITTAR NI GRUNDLÄGGANDE (”BASIC”) INFORMATION OM ZOOM. För avancerade funktioner för Zoom rekommenderar jag den här länken

INTE AKTUELLT LÄNGRE: Det är ingen fara! Du kan läsa mer om hur jag undervisar i min tutorial. Tyvärr finns den än så länge bara på engelska. Där kan du också läsa mer om hur jag delar upp er i ”Breakout Rooms” (i mindre grupper) under lektionen.

Kursdatum

Juni
3/6 + 4/6
10/6 + 11/6
17/6 + 18/6
24/6 + 25/6

Juli
1/7 + 2/7
8/7 + 9/7
15/7 + 16/7

14 träffar totalt

När börjar nästa kurs?

Det beror på om det finns tillräckligt med kursdeltagare som registrerar sig. Administrationen informerar mig så fort de vet. Vanligtvis brukar nästa kurs fortsätta med samma tider/dagar men ibland måste jag göra några ändringar i schemat. Om du undrar vilka kurser jag har (om tillräckligt med studenter registrerar sig), kan söka efter mitt namn på Folkuniversitets hemsida, vilket jag har gjort här.

Kan jag ha privatlektioner med dig?

Ja! Det är ett alternativ, där jag även kan vara mer flexibel när det kommer till tillgängliga tider såväl som lektionsformatet. Du kan läsa mer om privatlektioner med mig (genom Folkuniversitetet i det här dokumentet eller helt enkelt genom att maila mig.

Vill du ge feedback på mina lektioner?

[Do you want to give feedback on my lessons? Then you can do that (anonymously) on my Padlet linked below.]

Då kan ni göra det (anonymt) på min Padlet.

Glöm inte att Folkuniversitet finns på sociala medier!

Har ni frågor kan ni maila mig på Anton.bengtsson@folkuniversitetet.se!

Vänligen,
Anton Bengtsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.