Lektionsanteckningar 8 maj 2023

Att rösta i politiska val

Vi har val vart fjärde år till Riksdagen (parlamentet), regionerna och kommunerna. Senast hade vi val i september 2022. Vi röstar i alla tre valen samtidigt. I Sverige väljer vi inte någon president. Det är statsministern som är regeringschef.

 

Alla svenska medborgare som har fyllt 18 år har rätt att rösta i politiska val i Sverige. Du har en röst till riksdagen, en till din region och en till din kommun. Vid val till EU-parlamentet gäller dessutom att du ska vara medborgare i ett EU-land.

Det är resultatet i valen som avgör vilka politiska partier som ska styra landet. Att styra kallas att regera. Det är Regeringen som styr landet, som regerar.

Din röst är lika mycket värd som alla andras. Alla val är hemliga. Det betyder att du inte behöver berätta för någon hur du röstar. Du har också rätt att inte rösta alls. Den som har rösträtt är också valbar till riksdagen, regionen och kommunen.

Till Riksdagen väljs 349 ledamöter.

Talmannen är ordföranden i Riksdagen och utses efter varje val via omröstning i riksdagen. Talmannen leder sedan arbetet i riksdagen. Nuvarande talman heter Andreas Norlén.

Regeringen

Det parti eller den koalition av partier som fått fler än hälften av platserna får bilda regering.

Regeringen styr Sverige. Den genomför riksdagens beslut, lämnar förslag (propositioner) på nya lagar och på ändringar i de lagar som redan finns. De lägger varje år fram en budget, ett förslag till Riksdagen på:

  1. vad staten ska lägga pengar på
  2. hur det ska betalas.

Regeringen föreslår och Riksdagen fattar beslut om lagar. Man kan rösta ja, nej eller ”avstår”. Den som avstår vill inte rösta ja eller nej. Att avstå är att inte vilja ta ställning.

De partier som sitter i regeringen nu är Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Statsministern heter Ulf Kristoffersson och tillhör Moderaterna.

Vi talar om ett högerblock och ett vänsterblock. Högerblocket brukar betecknas som de blåa och vänsterblocket som de röda.

De tre politiska partier som inte är lika tydligt historiskt ideologiskt höger- eller vänsterorienterade är Centerpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna är det yngsta partiet i riksdagen. De är näst största parti men ingår inte i regeringen. Sverigedemokraterna anses av många vara ett främlingsfientligt och nationalistiskt parti. De ingår ändå i den högerkoalition som kommit överens om en gemensam politik under de närmaste fyra åren.

Över 80 % av de som hade rätt att rösta gjorde det 2022.

 

Sverige i jämförelse med ditt hemland 13:20 kollar vi om alla är klara

  • Sverige har ingen president – hur ser det ut i ditt land? Hur väljs den personen? Vilken makt har den personen?
  • Hur ofta är det val till det nationella parlamentet i ditt land? Vad kallas parlamentet?
  • Vem har rösträtt och vem kan väljas?
  • Finns det en församling i parlamentet eller flera? I Sverige har vi en enda församling, Riksdagen. I exempelvis USA finns två församlingar i kongressen – Representanthuset och Senaten. Frågan brukar handla om hur man i ett land säkerställer att såväl de politiska partierna som de olika delarna av landet blir rättvist representerade (politik, geografi, folkmängd) – stämmer det för ditt land i så fall? Om inte, vad är det man säkerställer i stället?
  • Hur gör man den demokratiska uppdelningen mellan lagstiftande, verkställande och dömande makten?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *