Lektionsanteckningar 17 maj

Om Sverige

www.informationsverige.se finns på flera språk.

Alla lektionsanteckningar hittar du på min blogg. Adressen dit är: blogg.folkuniversitetet.nu/hagbke/

Där skriver jag rubriken ”lektionsanteckningar” och dagens datum.

Syfte med kursen är att få en ökad förståelse för hur samhället är uppbyggt, organiserat och hur det fungerar.

Vi kommer att titta på några filmer på den webbplatsen:

https://www.informationsverige.se/sv/jag-arbetar-med-malgruppen/samhallsorientering/metodstod-so/materialbanken/filmserien-borja-prata-om/

https://www.informationsverige.se/sv/jag-ar-asylsokande/att-soka-asyl-i-sverige/att-vara-asylsokande/rattigheter-under-asyltiden.html

 

Invandring till Sverige

https://www.informationsverige.se/sv/omsverige/att-komma-till-sverige/att-invandra-till-sverige/

 

Från arbetskraftsinvandring till asylinvandring

Under 1970-talet gick Sveriges ekonomi sämre och det fanns inte lika många jobb. Då flyttade inte lika många hit för att arbeta. Men många kom hit för att det var konflikter i deras hemländer, till exempel Chile och Iran. De sökte asyl i Sverige. Det var också många som flyttade hit för att få bo tillsammans med sina familjemedlemmar.

1975 beslutade Sveriges riksdag om nya politiska riktlinjer. De nya riktlinjerna gjorde det lättare för invandrare att behålla sitt språk och sin kultur. Invandrare fick rätt att ha tolk när de hade kontakt med svenska myndigheter och i skolan kunde barn få undervisning i sitt hemspråk. Invandringen har skapat mångfald och bidragit till att utveckla det svenska samhället och kulturen.

På 1980- och 1990-talen var det krig och oroligheter på flera platser runtom i världen. Många av de som sökte asyl i Sverige kom från Iran, Irak, Libanon, Syrien, Turkiet, Somalia och dåvarande Jugoslavien.

Idag bor det 10,3 miljoner människor i Sverige. 2,6 miljoner av dem är födda utomlands eller har en eller två föräldrar som är födda utomlands. Det innebär att 25 procent av den svenska befolkningen har utländsk bakgrund.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ökad rörlighet och stärkt kontroll

Sedan slutet av 1980-talet har reglerna för att invandra till Sverige skärpts. Kontrollen vid landets gränser har blivit noggrannare och för att komma in i Sverige måste du ha ID-handlingar.

Sverige är medlem i Europeiska Unionen (EU). Det innebär att EU-länderna bestämmer vissa saker som handlar om migration, alltså invandring och utvandring, tillsammans.

 

På 1990-talet bestämde EU-länderna till exempel att personer som vill söka asyl i ett EU-land ska göra det i det första EU-landet som de kommer till. Den regeln kallas Dublinförordningen.

Under 2000-talet ändrades reglerna för att invandra till Sverige för att arbeta. Det beror på att EU har bestämt att det ska vara lättare att flytta mellan EU-länder. Det beror också på att Sverige har bestämt att det ska vara lättare för svenska företag att anställa personer från länder utanför EU.

 

2016 kom en ny tillfällig lag som gjorde att många fick tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta.

 

Asyl och uppehållstillstånd

I vissa länder får du inte ha vilka åsikter du vill. Du kan hamna i fängelse eller till och med bli dödad för att du har en viss politisk uppfattning. Du kan också hamna i fängelse eller bli dödad om du till exempel tror på en viss religion eller har en viss sexuell läggning. Om du lever med ett sådant hot kan du söka skydd i ett annat land. Det skyddet kallas asyl. Personer från hela världen kan söka asyl och få uppehållstillstånd i Sverige.

 

Det finns fler skäl till att få uppehållstillstånd. Till exempel om det är krig i landet du bor i, för att återförenas med din familj, för att studera eller arbeta.

 

Om du får ett ja på din asylansökan betyder det att du har fått uppehållstillstånd.

 

Tillfälligt uppehållstillstånd (TUT) betyder att du får vara i Sverige under en viss tid.

Permanent uppehållstillstånd (PUT) betyder att du får bo och arbeta i Sverige utan tidsbegränsning.

Människor från hela världen söker asyl i Sverige. Under 2010-talet sökte många asyl, och många fick också uppehållstillstånd. Åren 2010–2019 fick totalt mellan 95 000 och 150 000 personer uppehållstillstånd varje år. Av dessa fick mellan 12 000 och 72 000 uppehållstillstånd på grund av asylskäl varje år.

 

Läs mer om asyl på sidorna ”Ansöka om asyl” på Informationsverige.se.

 

Arbetstillstånd

För att du som är utländsk medborgare ska ha rätt att arbeta i Sverige behöver du ett arbetstillstånd. Du ansöker om arbetstillstånd hos Migrationsverket.

 

Om du har fått ett avslag på din asylansökan, men har arbetat under tiden som du var asylsökande, kan du ansöka om arbetstillstånd i stället för uppehållstillstånd.

 

Läs mer om arbetstillstånd på Migrationsverkets webbplats.

https://arbetsformedlingen.se/play/podcast/ny-i-sverige-podden/jobba-i-sverige-viktigt-att-kanna-till-latt-svenska

Vi träffas 13 gånger. Måndag och onsdag, men vi träffas inte 29 maj. Vårt sista tillfälle är 7 juni.

Så vi träffas 22 maj, 34 maj, 31 maj, 5 juni och 7 juni

Arbetsförmedlingen en statlig myndighet.

Regler. Lagar är exempel på regler som alla måste följa.

Arbetsgivare – arbetstagare

Avtal – anställningsavtal

Lön- per timma, per månad = månadslön.

Heltidsarbete = 40 timmar i veckan.

Semester. Då har du också lön om du jobbar heltid och har en tillsvidareanställning.

Kollektivavtal = ett avtal mellan många arbetsgivare och arbetstagare

Fackförbund. Lokalt är fackförbunden indelade i fackföreningar. Så på en arbetsplats är det fackföreningen som du tillhör.

A-kassa

 

Anställningsavtal = ett skriftligt dokument som är en överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Tillsvidareanställning = fast anställning tills man säger upp sig eller går i pension. Uppsägningstid = hur lång tid innan du slutar som du måste tala om att du ska sluta.

Att säga upp = att som arbetstagare tala om att man slutar på jobbet. Dessutom som arbetsgivare kan man säga upp personal på grund av arbetsbrist. Att ”få sparken” = att få sluta sin anställning. Då menar man att någon har misskött sig.

 

Tidsbegränsad anställning, exempelvis sommarjobb, vikariat. Då finns det ett sista datum. Föräldraledig. Semesterersättning = lön.

…………………………………………………………………………………..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *