Lektionsanteckningar 12 juni

Under september eller oktober infaller Jom Kippur som är en viktig högtid inom judendomen. Man firar helgen genom att fasta, be böner, samlas till gudstjänster och be sina medmänniskor om förlåtelse. Jom Kippur (Försoningsdagen) infaller tio dagar efter den judiska nyårsdagen (Rosh Hashana).

Alla helgons dag firas på en lördag mellan den 31 oktober och den 6 november. Alla helgons dag är en kristen högtid när man tänker på de döda. Många i Sverige går till kyrkogården för att tända ljus på släktingars och vänners gravar.

 

Den 13 december är Luciadagen. I Sverige firas Luciadagen för att ljuset ska komma tillbaka efter vintern. Barnen i förskolor och skolor sjunger sånger om Lucia och julen. Det är dock inte den dag då ljuset börjar vara längre på dygnet, det är i stället 21 december, då vänder det!

 

Julen är en kristen högtid som firas till minnet av att Jesus föddes. Familjer samlas för att umgås, laga mat, äta och dela ut presenter till varandra. Presenterna kallas julklappar och i Sverige delas de ut på julafton, den 24 december. Det är vanligt att ta in en gran i huset under julen och klä den med ljusslingor, kulor och glitter. Enligt traditionen föddes Jesus 25 december, på juldagen. Så julafton markerar alltså att det är dagen efter som är den viktiga dagen.

 

Ramadan är den muslimska fastan. Den pågår i en månad. Under ramadan är det många vuxna muslimer som inte äter, dricker, röker eller har sex från soluppgången till solnedgången. Ramadan avslutas med en stor fest som heter id al-fitr. Om du är gravid, har mens eller ammar behöver du inte fasta. Inte heller om du är gammal eller sjuk. Ramadan infaller på olika tider på året eftersom islams år följer månåret.

 

Traditionell svensk mat

 

Potatis

Att odla potatis. I Sverige har vi brukat koka potatisen med skalet på. Sedan skalar vi när potatisen ligger på tallriken.

Potatis kom till Sverige på 1700-talet. Den kom via andra länder i Europa från Sydamerika.

Före potatis åt vi rovor och andra rotsaker. Idag äter vi rotsaker som morötter och kålrötter.

Kål av olika slag har vi länge ätit. Idag äter vi gärna vitkål, rödkål, blomkål och grönkål.

Jag sätter potatis i mitt trädgårdsland. Kolonilott är en trädgård, en liten trädgård. På en kolonilott kan det finnas ett litet hus som man kan bo i på sommaren. Det finns också odlingslotter = kolonilotter utan hus.

Man kan också göra mos av potatisen, potatismos. Köttbullar och potatismos är en omtyckt maträtt. Till det äter man lingonsylt. Lingon är ett bär som vi plockar i skogen. Allemansrätten ger oss möjlighet att plocka bär på andras mark. Andras mark betyder mark som någon annan äger. Andra bär som vi gärna plockar i skogen är blåbär, smultron och hallon. Bär som vi odlar i våra trädgårdar är jordgubbar, svarta vinbär och krusbär.

 

stekt potatis = vi steker potatisen utan att först koka den. Jämför pommes frites. Friterad = koka i olja.

Koka, steka, äta rå. Att äta en grönsak rå = att kunna äta direkt när man skördat den. Många odlar till exempel morötter och ärtor och äter dem direkt när de skördats i trädgårdslandet.

Kött.

Griskött = fläsk. En gris kallas också ett svin.

Kött från ko = nötkött.

Vi äter också kött från får. Fårens mamma kallas tacka, pappan kallas bagge. Barnen kallas lamm.

Viltkött är kött som kommer från vilda djur. Älg, rådjur och hjort är det vanligt att man jagar = skjuter i Sverige.

Fisk

Fisk har varit en viktig del i svensk kost = svensk mattradition. Torsk för den som bor vid kusten. Lax också för den som bor vid kusten. Torsk har vitt kött, lax har rosa kött. Surströmming. Kräftor. Tradition i Sverige att äta surströmming och kräftor i augusti på fest.

Fisk har ben, vi får bena ur fisken när vi ska äta den. Man kan filea fisken = ta bort benen innan man serverar den.

Hur hittar man recept på svensk mat?

De stora matkedjorna har webbplatser med recept Ett exempel är ICA

https://www.ica.se/artikel/julbord/

Recept som är lätta att laga till kan man hitta exempelvis på ”Kokaihop”.

https://www.kokaihop.se/blogPost/show/kokaihop-1/17-saker-som-hor-hemma-pa-ett-klassiskt-julbord

 

Utbildningsradion, UR är en del av statliga Sveriges Radio. Även om det heter radio så har de också teve-program. Vi tittade på nedanstående program förra gången, men länkarna kom inte med i lektionsanteckningarna,

Fika – ordlista https://urplay.se/program/201724-svenska-for-alla-fika-ordlista

Att beställa på ett café – https://urplay.se/program/201723-svenska-for-alla-sa-bestaller-du-en-fika-pa-ett-cafe

 

 

Religionsfrihet

https://www.informationsverige.se/sv/jag-arbetar-med-malgruppen/samhallsorientering/metodstod-so/materialbanken/filmserien-borja-prata-om/

 

 

 

  • Rättighet att ha den tro som man vill
  • Rättighet att berätta om den religion som man tror på
  • Rättighet att gå med i en religiös församling eller förening
  • Rättighet att skapa en förening med religiös inriktning
  • Rättighet att byta (konvertera) religion
  • Rättighet att inte berätta om vad man tror på

 

Internationell rätt : FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, Europakonventionen, Barnkonventionen.

 

Jämställdhet

https://urplay.se/program/206228-nyfiken-pa-sverige-jamstalldhet

https://www.informationsverige.se/sv/jag-arbetar-med-malgruppen/samhallsorientering/metodstod-so/materialbanken/filmserien-borja-prata-om/

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *