Egyptiska hieroglyfer 4 (13e okt)

Egyptiska hieroglyfer

Sammanfattning av innehåll 13e oktober 2018

 

  • Guden Amons namn är ett utmärkt exempel på hur egyptierna använde kryptografiska varianter på vissa ord och uttryck. Amons namn (imn) betyder för övrigt ”den dolde”. .
  • Mereris stela s. 10:
  • Mereris stela s. 34:
  • Minusers stela s. 44:
  • Smeknamn angavs ibland på monument. Ett exempel är Minuser som också kallades Wedjaw (wDAw-Aw). Man använde begreppet rn nfr (vackert namn). Vill man lära sig mer om smeknamn kan man läsa Margit Bönnemarks uppsats på ämnet: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-323482.
  • Guden Min (mnw) var en viktig fertilitetsgud. Av någon anledning förknippades Min med en typ av fossil som vi idag kallar belemniter. Hieroglyfen som används för att skriva ut hans namn (också min-wsr i stelen ovan) tror man föreställer just belemniter (R22) .

 

  • Sedan pratade vi om olika typer av litteratur och nämnde några exempel ur vanliga kategorier av texter. Dessa exempel är ”klassiker” och fortsätter man att studera hieroglyfer brukar man ofta läsa utdrag ur dessa i original. Jag delade ut en svensk översättning av sagor om kungar och trollkarlar som berättades vid gamle kung Khufus hov.
  • Bob Brier är känd som ”Mr Mummy” efter att han mumifierat en människokropp efter egyptiernas metoder. Här kan du se en film om detta https://www.youtube.com/watch?v=pwJ7391G-1s, bildkvaliten är tyvärr inte den bästa men ljudet är helt ok. Han är också expert på det som kallas ”egyptomani” och har troligen världens främsta samling på ämnet. Här kan man se ett kort reportage från hans hem: https://www.youtube.com/watch?v=CchjS54zdA0. Han är en utmärkt föreläsare och här finns ett föredrag han nyligen höll på ett museum i Toledo: https://www.youtube.com/watch?v=Kh-2tZaCayc.

 

VIKTIGT!

Nästa gång vi ses, på lördag (20e oktober) blir sista gången för den här kursen. Vi träffas som vanligt i klassrummet kl 10.00-11.00. Då finns chansen att ställa frågor på kursinnehållet, och vi kan också kolla på de hemuppgifter ni har fått under kursen, behöver vi gå igenom något igen? Om vi hinner tittar vi på gravkonen (s. 49) och Khnumhoteps kista (s. 52).

Därefter tar vi en timmas paus och ses igen på Medelhavsmuseet  (Fredsgatan 2) kl 12, vi går runt tillsammans och tittar på alla vackra föremål men naturligtvis är det i första hand hieroglyfer vi ska hålla utkik efter! Vi har bokat att vi kommer som grupp, men var beredd på att det kan vara en hel del folk i utställningen på en lördag (inkl. familjeaktiviteter) så vi kan komma att behöva vara lite flexibla när vi går genom utställningen. Vi har tid fram till kl 14, och man får förstås jättegärna stanna kvar efteråt och gå runt på egen hand (inträdet är gratis!). Dock brukar man vara rätt överväldigad och trött redan efter 1,5 timma det kan vara skönt att hänga på Bagdad Café en stund innan man ger sig hemåt (via museibutiken!).

 

Kursen har gått fort men jag känner också att vi har hunnit med ganska mycket, och jag hoppas, och tror, att ni har fått en bra överblick över hur hieroglyfskriften fungerar. Det har varit jätteroligt att läsa hieroglyfer med er och hoppas att ni också tyckt att det varit givande. Jag gör mer än gärna en fortsättningskurs, och Folkuniversitetet är öppna för att arrangera detta om det finns tillräckligt många som är intresserade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *