2. Hedda och Gunnar

Hedda Emelia Dahlström och Gunnar Petersson

Sverige var ett mycket fattigt land på 1800-talet och många människor valde att emigrera till Amerika för att få ett bättre liv. Min mormors mor Hedda och mormors far Gunnar föddes båda två 1888 i norra Bohuslän men kände inte varandra under sin uppväxt. Nu ska ni få höra om deras liv i Sverige och i Amerika.

När Hedda var liten åkte hennes pappa  till Amerika för att tjäna pengar och försörja sin familj. Men han hörde aldrig av sig utan Heddas mamma fick själv uppfostra de tre barnen. Hon arbetade hos bönder och fick lämna barnen ensamma hemma hela dagarna. Hedda kunde inte gå i skolan varje dag eftersom hon var tvungen att arbeta för att hjälpa sin mamma att få mat på bordet.

På grund av deras fattigdom reste också Heddas bror Jon till Amerika och Hedda följde efter år 1906 när hon fyllt 18. Hedda fick arbete hos en rik amerikansk familj med tre vuxna ogifta döttrar. Hon lärde sig språket genom att gå och handla mat till familjen. Hon fick också öppna när det ringde på dörren och om det var det någon man som ville träffa döttrarna skulle hon säga ”nobody home”.

När min mormors far Gunnar var 18 år reste han till Amerika från sin födelseby Sannäs för att försöka skapa sig ett bättre liv. Han var fiskare i Sverige men fick i Amerika jobb hos ett svenskt par som hade ett byggföretag. Gunnar var en mycket arbetsam och händig man och blev snabbt populär hos sin arbetsgivare. I början var han inneboende hos en amerikanska, men träffade ofta andra svenskar på fritiden. En av dem var Hedda. Det dröjde inte länge förrän de blev kära i varandra och förlovade sig.

Gunnar och Hedda gifte sig 1917 och de bosatte sig i Brooklyn.  1918 i februari föddes deras första dotter Edit, och redan året därpå i oktober kom Karl. De trivdes bra i Amerika och hade inga planer på att flytta tillbaka till Sverige. Men hälsa på ville de gärna göra! De hade ju bott i Amerika i nästan 15 år…

Så på våren 1920 magasinerade de sina möbler och tog med sig det viktigaste på resan. När de hade bott hos Gunnars föräldrar ett tag blev ett hus med en stor tomt till salu i Sannäs. Hedda och Gunnar köpte huset för att ha någonstans att bo när de hälsade på i Sverige.

Två barn till föddes i Sverige. Först kom min mormor Ellen 1922 och därefter Klara 1924. 1927 tänkte familjen åka tillbaka till New York. Hela familjen, utom Karl och Edit som ju redan var amerikanska medborgare, åkte till den stora staden Göteborg för att få pass och visum. På kortet sitter Ellen i sin pappas knä och Klara i sin mammas. Hedda håller i Klaras händer för att hon inte ska vifta med dem. En amerikansk läkare undersökte dem och alla var friska och fick hälsointyg. Min mormor Ellen var bara fem år då, men hon kommer fortfarande ihåg sitt första besök i Göteborg.

Allt var klart för båtresan när de i sista stund fick rådet att inte åka! Tiderna hade blivit sämre i Amerika och framtiden där var osäker. I stället stannade de kvar i Sverige, fick ännu en dotter, Ingrid, och försörjde sig på fiske, jordbruk och Gunnars tillfälliga arbeten som snickare.

Familjen levde fattigt men det fanns alltid mat på bordet och alla barnen fick gå i skolan. Gunnar och Hedda brukade tala engelska med varandra när de inte ville att barnen skulle förstå vad de pratade om. Ellen tycker att det är synd att hon aldrig har fått lära sig engelska, varken av sina föräldrar eller i skolan.

Ja, det här var historien om Gunnar och Hedda som föddes i Sverige, emigrerade till Amerika, reste tillbaka till Sverige för att hälsa på släkten och blev kvar här resten av livet med sina barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Camilla Johansson

Intressanta ord:

Emigrera /r/de/t Flytta från sitt hemland Trivdes i Amerika /triv/as/s/des/its Tyckte om att bo i Amerika
Bohuslän Landskap norr om Göteborg, nära Norge Hälsa på besöka
Försörja /er/de/t Ansvara ekonomiskt Till salu Något som ska säljas är till salu
Att tjäna pengar (tjäna /r/de/t) Arbeta ihop pengar Vifta med Röra på
Höra av sig (hör/de/t) Ta kontakt med någon Frisk Inte sjuk
En fiskare Arbetar med att fånga fiskar och sälja dem Kommer ihåg Minnas, inte glömma /komma/kommer/kom/kommit
Händig Är duktig på praktiskt arbete I sista stund Mycket sent, i sista ögonblicket
Inneboende Person som hyr ett rum hos en familj eller ensamstående En snickare Arbetar med hammare, spik och trä. Bygger hus och annat av trä.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *