1. Änkan från Kungsbacka


En änka från Kungsbacka åkte in till Göteborg därför att hon behövde förnya sin sommargarderob. Hon tog bussen eftersom hon inte gillade att köra bil i Göteborg.  Hon var inne i en affär på Kungsgatan och provade kläder när hon upptäckte att hennes handväska var borta. Hon blev förtvivlad förstås eftersom hon hade pengar, en massa olika kort och nycklar i sin väska. Som tur var hade hon busskortet i jackfickan så hon kunde ta sig hem igen.
När hon hade kommit tillbaka till Kungsbacka gick hon först till grannen som hade hennes reservnyckel och sedan gick hon hem till sin egen lägenhet. Precis när hon kom in ringde telefonen. Det var en man som sa att han hade hennes väska. Han berättade att hans fru var kleptoman och att han försökte lämna tillbaka saker som hon hade med sig hem.
Han var mycket ledsen för att hans fru hade tagit hennes väska och nu ville han lämna tillbaka den så snart som möjligt
Han ville bjuda henne på lunch som plåster på såren. Änkan tyckte att mannen verkade trevlig så hon lovade att komma in till Göteborg nästa dag och träffa honom på den nya italienska restaurangen på Linnégatan.

När hon kom till restaurangen dagen efter, sa personalen att en man hade varit där och beställt mat och vin i hennes namn och betalat för maten. Han hade också lämnat en väska och ett kort brev. I brevet stod det att hans fru hade orsakat nya problem och att han tyvärr inte hade tid att äta lunch. Änkan var så glad över att se sin väska igen att hon nästan började gråta.  Det gjorde inget att hon inte fick träffa den trevlige mannen. Hon åt den goda maten och drack det goda vinet. Sedan åkte hon hem.
När hon kom hem till sin lägenhet igen upptäckte hon att det hade varit tjuvar där. De hade tagit allt av värde.

(Fritt efter Råttan i pizzan av Bengt af Klintberg)

Verb från texten

behöv/a  -er/-de/-t
berätta  -r/-de/-t
beställ/a  -er/-de/-t
betala -r/-de/-tbli  blir/blev/blivit
börja  -r/-de/-t
drick/a  -er/drack/druckit
försök/a  -er/-te/-t
gilla -r/-de/-tgå  går/gick/gått
göra  gör/gjorde/gjort
ha  har/hade/haft
komm/a -er/kom/kommit
kunna  kan/kunde/kunnat
lova -r/-de/-t
lämna -r/-de/-t
prova -r/-de/-t
ring/a  -er/-de/-t
se  ser/såg/sett
stå  står/stod/stått
säg/a -er/sa/sagt
ta  tar/tog/tagit
träffa -r/-de/-t 
tyck/a -er/-te/-t
upptäck/a -er/-te/-t
vara  är/var/varit
verka -r/-de/-t
vilja  vill/ville/velat
åk/a -er/-te/-t
ät/a -er/åt/ätit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *