Hej!

Hoppas att ni inte har blåst bort i stormen!

Idag hade jag tänkt bjuda på en liten historia om mitt första arbete. Eftersom det vänder sig till er som studerar kinesiska så har jag gjort en ljudinspelning där ni kan testa er hörförståelse. Lyssna och försök förstå så mycket som möjligt. Ni kan gärna ställa frågor eller kommentera inlägget.

wenhua     

En plats att minnas….

Bild

En av de favorit platser jag har är staden Chengdu (成都市) provinshuvudstad i  Sichuan. En provins som ligger i sydvästra Kina. Chengdu har en gammal och rik historia men är också en blomstrande framtids stad. Här finns mycket kultur och traditioner att ta del av, här finns spår av det gamla Kina såväl som inslag av nya influenser. Staden ligger omgiven av ganska mycket berg vilket har gjort det till en svårtillgänglig plats tidigare. Men i dag med med moderna transporter så är det inga problem alls! Här finns verkligen allt god mat, klassisk konst, kultur historiska byggnader och ett bedårande landskap med den stora national parken Jiuzhaiguo (九寨沟) ”De nio fortens klyfta” i förarsätet. En liten bussresa tar dig till ett av världens stora underverk den stora Buddhan i Leshan .   

 

Men framförallt så kanske det lockar med att få besöka den charmerande och utrotnings hotade Pandan! Det är nämnligen här som Pandan har sin naturliga hemvist. När jag var i Chengdu gjorde jag ett besök i den stora Pandaparken (成都大熊猫繁育研究基地). Den ligger i norra Chengdu och är både en djurpark och ett forsknings och avelscenter för den vackra Pandan. Det var helt underbart att få möta det här otroligt charmiga djuret, jag och min sambo fick till och med komma in till en av dessa ulliga och gulliga djuren. Det blev verkligen närkontakt med Pandan som vi fick klappa och mata!

Så har du inget annat för dig en regning höstkväll så föreslår jag att du bokar en resa till Chengdu so fort som möjligt!

Men när du ändå är i Kina så passa på att uppleva så mycket som möjligt! 🙂

/Wenhua

Chengdu del 1

 

Chengdu del 2

Ett första steg…….

Då var det alltså dags att ta ett första steg mot att få ett IT Körkort. Med spänning och förväntan klev jag in i klassrummet. Lite nervös var jag nog också om sanningen ska fram, detta var ju något helt nytt för mig. Då jag inte har så särskilt stor erfarenhet av datorer och IT relaterade saker. Mina första intryck av undervisningen var att det var väldigt roligt, intressant och lärorikt. Det var en otroligt givande och jag ser redan fram emot de kommande utbildningstillfällena, steg 2 och steg 3! Vi fick även en uppgift i hemläxa, nämnligen att skriva ett par inlägg här på min nya blogg. Det verkade vid första anblick jättesvårt och jag undrade om jag skulle förstå hur man gjorde. När jag slog mig ner framför datorn och loggade in som administratör första gången här hemma så fanns det nog minst tusen tankar som flög genom mitt huvud. Men visst även om det var lite svårt att förstå hur allting fungerar här på min nya blogg så var det samtidigt en rolig utmaning. Så här blev alltså mitt första inlägg på bloggen, en blogg som jag hoppas ska kunna vara till både hjälp och inspiration för mig själv och min undervisning, men även för de elever som läser mina kurser på Folkuniveristetet.

Ha det bra där ute i höstvädret!

/Wenhua