A2 del 1 lördagar (start 27 oktober)

15 december

Då så. Då var vi färdiga för den här gången och nu är ni redo för A2 del 2!

I dag gick vi igenom kapitel 15 och principerna för reflexiva possessiva pronomen (sin/sitt/sina) och självständiga/indefinita pronomen (alla, många, en del, någon/något/några, ingen/inget/inga).

Kom ihåg att repetera allt som vi har gått igenom - både teoretiskt och praktiskt.  Slå upp nya ord, lyssna på ljudfilerna till boken, titta på svenska filmer, öva på att läsa och skriva, men framför allt: Prata på. Prata svenska med alla!

Några tips på länkar till ordböcker, musik, litteratur med mera hittar ni här.

Nästa lördagskurs på A2 del 2-nivå startar 2 februari.

Lycka till!

***

8 december

I dag fortsatte vi med kapitel 14. Vi tränade på utrop och komplimanger (Vilket stort hus! Vilken sur lärare! Vilken fin tröja du har! Vad fint det är här!) och på ordföljden i bisatser. Vi repeterade också lite grammatik från Framstegstest 4: reglerna för bestämd och obestämd form, nationalitetsadjektiv och adverb för position och från/till destination. Och vi pratade också en hel del om hur vi ofta kortar ner ord och meningar genom att utelämna bokstäver eller hela ord.

Sista läxan:
* Se till att du har gjort alla övningar i övningsboken kapitel 10-14. (Inklusive "Repetera"-övningarna på de blå sidorna.) Om du har gjort alla övningarna i boken kan du göra bonusövningar på Rivstarts webbplats också.
*Förbered dig inför kapitel 15.
Lyssna på ljudfilerna, läs texterna och lär dig nya ord.
* Prata mycket svenska!

***

1 december

I dag började vi med kapitel 14 och vi pratade nästan hela lektionen om bisatser.
En bisats kan vara placerad på olika ställen i en mening:
* [Om jag är trött] brukar jag ta en tupplur efter jobbet.
* Efter jobbet, [om jag är trött], brukar jag ta en tupplur.
* Efter jobbet brukar jag ta en tupplur, [om jag är trött].
Vi pratade om bisatser i indirekt tal: Karl-Arne frågade [om de inte ville komma och äta middag på torsdag}. Berit svarade [att de hellre ville komma och äta middag på söndag].
Och vi pratade om relativa bisatser: Jag har många vänner [som kommer från Indien].
(Ni kan repetera genom att göra webbövningarna till kapitel 14: Ordföljd 1: bisats; Ordföljd 2: bisats; Ordföljd 3: bisats + huvudsats; Relativa bisatser 1; Relativa bisatser 2; Subjunktioner 1 samt Subjunktioner 2.)

Vi pratade också om Framstegstest 4 och vi tävlade i att hitta på meningar där vi använde verb i olika tempus.

Läxa till nästa vecka:
* Gör Framstegstest 4 igen. Rätta testet. (Eller gör testet i Kahoot!-appen Obs ny kod: 0409218.) Ta med resultatet på lördag.
* Förbered dig inför resten av kapitel 14: Lyssna på ljudfiler, lär dig nya ord.
* Samla poäng genom att skriva meningar med verb i olika tempus.
Verbgruppens nummer = antal poäng (ex: verbgrupp 1 = 1 poäng; verbgrupp 4 = 4 poäng).
OBS! Dubbla poäng om du använder bisatser. Tänk på ordföljden.
* Prata mycket svenska.

***

24 november

I dag på lektionen gick vi igenom kapitel 13: adverb för position, destination och från position; preteritum som berättande tempus; NU-adverb (för presens perfekt) och DÅ-adverb (för preteritum) samt infinitiv utan att (tillsammans med hjälpverb) och infinitiv med att. Och så övade vi lite prepositioner också.

Innan vi börjar med kapitel 14 nästa gång så ska vi gå igenom Framstegstest 4 som ni gör under veckan. Jag mejlar test och instruktioner till de e-postadresser som ni lämnat när ni registrerade er på kursen. Mejla mig om ni har frågor.

Läxa till 1 december
* Gör Framstegstest 4, rätta testet. Identifiera vilka grammatiska regler du behöver öva på och vad du vill att vi går igenom igen. Ta med många frågor på lördag!
* Förbered dig inför kapitel 14: Lyssna på ljudfiler, lär dig nya ord. I kapitel 14 kommer vi bland annat att öva på bisatser och verbgrupp 4.

***

17 november

I dag pratade vi om bisatser; om skillnaden mellan ordföljd i huvudsatser respektive bisatser. Vi pratade också om "sitter/står/ligger/håller på och ..." (Övningsboken sid 119-120), "få, många, lite och mycket" (Övningsboken sid 112-113) samt nationalitetsadjektiv och lite om prepositioner (båda Övningsboken sid 121).

Nästa gång ska vi gå igenom kapitel 13.

Läxa till 24 november
* Repetera! Gör alla webbövningar till kapitel 11 och 12 på Rivstarts webbplats.
* Förbered dig inför kapitel 13. Lyssna på ljudfilerna och läs texterna.
* Prata svenska. Fråga vänner och kollegor: "Har du haft en bra helg?", "Gjorde du något roligt?", "Vad ska du göra på lunchen?" eller "Vad gjorde du på lunchen?".
* Och gör läxan. För jag kommer att fråga "Har du gjort läxan?" nästa gång också. 🙂

PS. Nästa gång kommer ni att få i läxa att göra ett test på kapitel 11-13. Ni gör testet hemma när ni har tid, och ni gör det för att jag ska se vilka delar av grammatiken som vi behöver repetera.

***

10 november

I dag fortsatte vi med kapitel 11 och pratade om substantiv i obestämd och bestämd form. Reglerna finns i Övningsboken på sidan 105. Vi repeterade också siffror som substantiv (kapitel 9, Textboken sid 94 + Övningsboken sid 86) och började med kapitel 12. Vi övade på skillnaden mellan tror, tycker och vet.

Vi pratade också en hel del om uttal, att det är viktigt att ha rätt längd på vokalen eller konsonanten i den betonade stavelsen. Det är skillnad på att pruta och att prutta,  och på gul och gull, och kul och kull.

Nästa vecka fortsätter vi med kapitel 12 och kommer bland annat att prata om ordföljden i bisatser.

Läxa till 17 november
* Fortsätt öva på tror/tycker. Textboken sid 125 + Övningsboken sid 114 (och/eller gör motsvarande övningar på Rivstarts hemsida).
* Lyssna på ljudfilerna till kapitel 12 och imitera uttalet. Tänk på betonade stavelser och långa vokaler och konsonanter.
* Studera reglerna för ordföljd i bisatser. Textboken sidan 127 + Övningsboken sid 115-118. Ni kan också läsa papperet med rubriken "Huvudsatser och bisatser" som ni fick av mig förra veckan.

***

Obs! Ingen lektion 3 november. Vi ses igen 10 november.

***

27 oktober

I dag har vi presenterat oss, pratat om olika ställen som man kan träffa en partner på och om vad som är viktigt i ett förhållande. Vi pratade också om ordningsföljden i huvudsatser, om IT-termer och om partikelverb.
Vi tränade en hel del på att berätta om våra åsikter:  tycker att …
och våra preferenser: tycker om (+ substantiv) och tycker om att (+infinitiv),
samt att tycka lika ("jag håller med") eller tycka olika ("jag håller inte med"). Titta i Textboken  sid 115-116 för att repetera. Tänk på vad som händer om vi använder en negation: Jag tycker inte om fisk - Inte jag heller. Jag kan inte laga mat - Det kan inte jag heller.

Det är viktigt att ni ordnar ett konto och loggar in på Rivstarts webbsida . Där finns facit, ordlistor, ljudfiler och extra övningar.
Instruktioner för att skapa ett eget konto på Rivstarts nya webbsida hittar du
här.

Mycket bra jobbat idag!
Kom ihåg att prata mycket svenska.

Läxa till nästa gång
*
Kapitel 11.
Övningsboken, sidan 100-110. Gör övningarna och rätta själv med facit som finns på Rivstart hemsida,
och/eller
gör webbövningarna till kapitel 11 på Rivstarts webbsida.

Några av övningarna handlar om saker som vi inte gick igenom i dag, men försök att lösa uppgifterna med hjälp av förklaringarna i textboken och i övningsboken. Reglerna för huvudsatser och konjunktioner finns också  på det papper du fick med rubriken "Huvudsatser och bisatser".

Det är förstås också bra om du lyssnar på ljudfilerna till kapitel 11 och övar på uttal och nya ord.

(Du hittar ljudfilerna och webbövningarna genom att logga in på Rivstarts webbsida, välja "kapitel 11" och sen klicka på "webbövningar" eller "ljudfiler" högst upp på sidan.)

Notera vad du tycker är svårt och/eller vad du undrar. Vi går igenom och repeterar tillsammans nästa gång.

Bonusläxa
* Kapitel 12
Förbered dig inför kapitel 12: Lyssna på ljudfilerna och lär dig nya ord.

***

Hej och välkommen till kursen!

Vi kommer att arbeta med kapitel 11 till 15 i boken Rivstart A1+A2 under sju lördagar, från och med 27 oktober till och med 15 december (men inte 3 november). Du hittar kursplanen som pdf-fil här (och på engelska här).

På den här sidan kommer jag efter varje lektion skriva lite kort om vad vi gått igenom, påminna om läxan till nästa vecka och kanske lägga ut extra material som vi pratat om.

Kom ihåg att prata mycket svenska!
/susanna

Klicka här eller använd formuläret om du vill mejla mig: