Lektionsanteckningar 12 juni

Under september eller oktober infaller Jom Kippur som är en viktig högtid inom judendomen. Man firar helgen genom att fasta, be böner, samlas till gudstjänster och be sina medmänniskor om förlåtelse. Jom Kippur (Försoningsdagen) infaller tio dagar efter den judiska nyårsdagen (Rosh Hashana).

Alla helgons dag firas på en lördag mellan den 31 oktober och den 6 november. Alla helgons dag är en kristen högtid när man tänker på de döda. Många i Sverige går till kyrkogården för att tända ljus på släktingars och vänners gravar.

 

Den 13 december är Luciadagen. I Sverige firas Luciadagen för att ljuset ska komma tillbaka efter vintern. Barnen i förskolor och skolor sjunger sånger om Lucia och julen. Det är dock inte den dag då ljuset börjar vara längre på dygnet, det är i stället 21 december, då vänder det!

 

Julen är en kristen högtid som firas till minnet av att Jesus föddes. Familjer samlas för att umgås, laga mat, äta och dela ut presenter till varandra. Presenterna kallas julklappar och i Sverige delas de ut på julafton, den 24 december. Det är vanligt att ta in en gran i huset under julen och klä den med ljusslingor, kulor och glitter. Enligt traditionen föddes Jesus 25 december, på juldagen. Så julafton markerar alltså att det är dagen efter som är den viktiga dagen.

 

Ramadan är den muslimska fastan. Den pågår i en månad. Under ramadan är det många vuxna muslimer som inte äter, dricker, röker eller har sex från soluppgången till solnedgången. Ramadan avslutas med en stor fest som heter id al-fitr. Om du är gravid, har mens eller ammar behöver du inte fasta. Inte heller om du är gammal eller sjuk. Ramadan infaller på olika tider på året eftersom islams år följer månåret.

 

Traditionell svensk mat

 

Potatis

Att odla potatis. I Sverige har vi brukat koka potatisen med skalet på. Sedan skalar vi när potatisen ligger på tallriken.

Potatis kom till Sverige på 1700-talet. Den kom via andra länder i Europa från Sydamerika.

Före potatis åt vi rovor och andra rotsaker. Idag äter vi rotsaker som morötter och kålrötter.

Kål av olika slag har vi länge ätit. Idag äter vi gärna vitkål, rödkål, blomkål och grönkål.

Jag sätter potatis i mitt trädgårdsland. Kolonilott är en trädgård, en liten trädgård. På en kolonilott kan det finnas ett litet hus som man kan bo i på sommaren. Det finns också odlingslotter = kolonilotter utan hus.

Man kan också göra mos av potatisen, potatismos. Köttbullar och potatismos är en omtyckt maträtt. Till det äter man lingonsylt. Lingon är ett bär som vi plockar i skogen. Allemansrätten ger oss möjlighet att plocka bär på andras mark. Andras mark betyder mark som någon annan äger. Andra bär som vi gärna plockar i skogen är blåbär, smultron och hallon. Bär som vi odlar i våra trädgårdar är jordgubbar, svarta vinbär och krusbär.

 

stekt potatis = vi steker potatisen utan att först koka den. Jämför pommes frites. Friterad = koka i olja.

Koka, steka, äta rå. Att äta en grönsak rå = att kunna äta direkt när man skördat den. Många odlar till exempel morötter och ärtor och äter dem direkt när de skördats i trädgårdslandet.

Kött.

Griskött = fläsk. En gris kallas också ett svin.

Kött från ko = nötkött.

Vi äter också kött från får. Fårens mamma kallas tacka, pappan kallas bagge. Barnen kallas lamm.

Viltkött är kött som kommer från vilda djur. Älg, rådjur och hjort är det vanligt att man jagar = skjuter i Sverige.

Fisk

Fisk har varit en viktig del i svensk kost = svensk mattradition. Torsk för den som bor vid kusten. Lax också för den som bor vid kusten. Torsk har vitt kött, lax har rosa kött. Surströmming. Kräftor. Tradition i Sverige att äta surströmming och kräftor i augusti på fest.

Fisk har ben, vi får bena ur fisken när vi ska äta den. Man kan filea fisken = ta bort benen innan man serverar den.

Hur hittar man recept på svensk mat?

De stora matkedjorna har webbplatser med recept Ett exempel är ICA

https://www.ica.se/artikel/julbord/

Recept som är lätta att laga till kan man hitta exempelvis på ”Kokaihop”.

https://www.kokaihop.se/blogPost/show/kokaihop-1/17-saker-som-hor-hemma-pa-ett-klassiskt-julbord

 

Utbildningsradion, UR är en del av statliga Sveriges Radio. Även om det heter radio så har de också teve-program. Vi tittade på nedanstående program förra gången, men länkarna kom inte med i lektionsanteckningarna,

Fika – ordlista https://urplay.se/program/201724-svenska-for-alla-fika-ordlista

Att beställa på ett café – https://urplay.se/program/201723-svenska-for-alla-sa-bestaller-du-en-fika-pa-ett-cafe

 

 

Religionsfrihet

https://www.informationsverige.se/sv/jag-arbetar-med-malgruppen/samhallsorientering/metodstod-so/materialbanken/filmserien-borja-prata-om/

 

 

 

  • Rättighet att ha den tro som man vill
  • Rättighet att berätta om den religion som man tror på
  • Rättighet att gå med i en religiös församling eller förening
  • Rättighet att skapa en förening med religiös inriktning
  • Rättighet att byta (konvertera) religion
  • Rättighet att inte berätta om vad man tror på

 

Internationell rätt : FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, Europakonventionen, Barnkonventionen.

 

Jämställdhet

https://urplay.se/program/206228-nyfiken-pa-sverige-jamstalldhet

https://www.informationsverige.se/sv/jag-arbetar-med-malgruppen/samhallsorientering/metodstod-so/materialbanken/filmserien-borja-prata-om/

 

 

Lektionsanteckningar 31 maj 2023

Lektionsanteckningar 31 maj

 

Hushållsprodukter

Diskmedel. En flaska med diskmedel, flera flaskor med diskmedel. Diskmedlet

En tandborste, flera tandborstar

Tandkräm, En tandkrämstub, flera tandkrämstuber

Tvättmedel, Tvättmedlet

En tvål, flera tvålar. En flaska med tvål, flytande tvål.

Hårschampo och hårbalsam

Toalettpapper. En rulle (med) toalettpapper, flera rullar

Hushållspapper, en rulle, flera rullar

 

Vi repeterar genom att titta på ett program från en matbutik, en livsmedelsbutik:

https://urplay.se/program/201718-svenska-for-alla-handla

 

 

 

Traditioner och högtider

”Nyfiken på Sverige” på svenska

https://urplay.se/program/206230-nyfiken-pa-sverige-lagar-och-traditioner

Programmet är 7 minuter långt och producerat för skolan, för yngre personer, skolbarn.

Sedan Sverige blev ett kristet land för ungefär 600 år sedan har vi delat in tiden i veckor på sju dagar. Söndagen är vilodagen, den dag man ska hedra Gud genom att inte arbeta. I Sverige använder vi ofta veckonummer för att tala om under vilken vecka som något händer. Just nu är det vecka 22. Barn i skolan här i stockholmstrakten har ofta sportlov, eller vinterlov som det också kallas, vecka 9.

Traditionen är att vi är lediga från skola och från arbete på lördagar och söndagar. För bara 50 år sedan så var alla affärer stängda på söndagar, nu är det tillåtet att ha öppet. För 50 år sedan arbetade man också på lördagar, halva dagen. Samma med skolan, man gick i skola på lördagar.

Ledighet i Sverige regleras i lag, heltidsarbete innebär 40 timmars arbetstid per vecka och 25 semesterdagar per år.

Barn börjar i årskurs 1 i skolan på hösten det år som de fyller 7 år. Ledigt från skolan kallas lov. På hösten har de höstlov i början av november, jullov från ungefär 22 december till slutet av första veckan i januari. På våren är det vinterlov i slutet av februari. Det kallas också sportlov. I samband med högtider som påsk och Kristihimmelsfärdsdag har barnen också lov. Vinterlov och påsklov brukar var en vecka långa. Skolan slutar efter första eller andra veckan i juni. Barnen ska gå ett visst antal dagar i skolan varje år. Så om de har börjat sent i augusti går de också längre i juni.

https://www.informationsverige.se/sv/omsverige/att-komma-till-sverige/identitet-och-kultur/  (text, inte film)

I världens alla länder firar människor högtider och traditioner. Då brukar man samlas för att fira att något särskilt och viktigt har hänt längre tillbaka i tiden. Många traditioner och högtider som firas kommer från religionen. Så är det också i Sverige, som har varit ett kristet land sedan många hundra år. Idag firas i Sverige traditioner och högtider från många olika länder och religioner.

 

Exempel på några högtider som firas i Sverige

I februari och mars äter många i Sverige semlor. Det är en bulle med mandelmassa och vispad grädde. Det är en tradition från den tid då människor fastade i Sverige. Innan fastan började åt man fet mat. Den som fastar avstår från något under en viss tid, till exempel av religiösa skäl. Oftast är det mat men det kan också vara andra saker.

 

Påsken firas någon gång i mars eller april. Hur vet man när påsken infaller? Den bakomliggande beräkningen är lite komplicerad, men en regel är: påskdagen är första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Vårdagjämningen – dagen då natt och dag är lika långa – inträffar alltid mellan 19 och 21 mars. Påsken infaller därmed alltid under perioden 22 mars till 25 april. Då firas minnet av Jesus död och uppståndelse. Påsken är en högtid som de flesta i Sverige firar tillsammans med vänner och familj. Det är vanligt att äta ägg, lamm, lax och sill under påsken. Det är också vanligt att barn får godis i stora pappersägg. Före påsk klär många barn ut sig till påskkärringar. De knackar på hos grannar och önskar glad påsk. Folk brukar då ge barnen godis.

 

Nouruz är ett nyårsfirande hos till exempel perser, kurder och afghaner. I Sverige kallas Nouruz ofta för det persiska eller kurdiska nyåret. Nouruz firas den 20, 21 eller 22 mars när dagen och natten är lika långa. Nouruz firas för att välkomna våren och håller på i 13 dagar med mycket fest, mat och glädje. Man tänder också små brasor som man hoppar över.

 

Den 30 april är det valborgsmässoafton. Då firar många att våren är här. Det är vanligt att tända stora eldar och sjunga sånger om våren. Traditionen har funnits länge i Sverige, det finns en tradition bakom som inte är kristen.

 

Den 1 maj är en högtid för arbetarna. Den har firats sedan 1800-talet i många länder. Första maj är en helgdag. Många som arbetar är lediga från jobbet och skolorna är stängda. Många människor demonstrerar på 1 maj för arbetarnas rättigheter.

 

Kristihimmelsfärdsdag inträffar 40 dagar efter påsk. Den firas till minnet av när Jesus lämnade jorden efter sin död. Kristihimmelsfärdsdag är en helgdag. De flesta är lediga från arbetet och många affärer är stängda.

 

Den 6 juni är Sveriges nationaldag och en helgdag. På nationaldagen har en del människor nationaldräkt på sig. Nationaldräkterna ser olika ut beroende på vilken del av Sverige man kommer ifrån. Det är inte vanligt längre att vi i Sverige har folkdräkt på oss.

 

Midsommarafton är en populär högtid i Sverige. Midsommarafton firas alltid på en fredag mellan 19 juni och 25 juni. I Sverige firades midsommar långt före Sverige blev kristet. På midsommarafton brukar man dansa runt en midsommarstång. Det är en stång som är klädd med löv och kransar av blommor. Många vuxna och barn har också kransar av blommor i håret. På midsommar brukar man äta sill, lax, färsk potatis och jordgubbar.

 

Lektionsanteckningar 24 maj

https://www.informationsverige.se/sv/jag-arbetar-med-malgruppen/samhallsorientering/metodstod-so/materialbanken/filmserien-borja-prata-om/

Hälso- och sjukvården (film från den sidan)

Vårdcentral. En liten vårdcentralen med bara en läkare och två sjuksköterskor. De skickar remiss till sjukhus.

I Syrien är medicinsk vård och medicin gratis. Blodtransfusion.

I Sverige kostar det 250 kronor att besöka vårdcentralen. 1300 är maxbeloppet per år att betala, sedan är det gratis. Frikort. Text från 1177 i Region Stockholm: du rätt till högkostnadsskyddet i öppenvården. När du kommit upp i 1300 kronor ska du få ett så kallat frikort. Om du har varit på besök i vården och betalat 1300 kronor under en period på 12 månader så har du rätt till frikort, högkostnadsgränsen ligger där.

I Syrien finns privata läkare och privata sjukhus. Då får man betala, det kostar mycket.

Öppenvård = vårdcentral.

Slutenvård = sjukhus, när du ligger inne på sjukhus, behöver stanna där även på natten.

Blind = jag ser inte något alls.

Synskadad = Jag kan se, men jag ser dåligt.

Röntgen = X-ray

Artros

Reumatism

Sjukgymnast  = fysioterapeut

Att bli sämre, att sjukdomen förvärras, försämras.

Akuta behov: Ring 112 för att tillkalla ambulans eller åk till akutmottagningen på ett sjukhus.

Sjukvårdsupplysningen: ring 1177 för att få råd hur du ska göra om du är sjuk eller har skadat dig.

Sjuksköterska

Läkare

Undersköterska

Remiss till specialistläkare

Diabetes. Råd om vad man ska äta och dricka får man på vårdcentralen.

Lördagsgodis. En gång i veckan får du godis. Godis betyder söta saker utan näring.

Att förebygga sjukdom

Provtagning för vanliga sjukdomar

I vissa fall har man rätt till tolk

Datum och klassrum:

31 maj: sal 332

7 juni: 333

12 juni: 333

 

https://www.informationsverige.se/sv/omsverige/att-varda-sin-halsa-i-sverige/.

Texten i länken är en uppdaterad version av bokens text på sidan 177 och följande sidor.

Jag söker hjälp på min vårdcentral. Om de inte kan hjälpa mig remitterar de mig till en specialist. De skickar en remiss = de skickar ett brev till en specialist och ber specialisten att boka in en tid för mig. Jag får en kallelse från specialisten. Jag blir kallad till undersökning.

1177 är telefonnumret som du ringer om du behöver råd om din hälsa och om vård. 1177 är en tjänst från Sveriges regioner. Ring telefonnummer 1177 för sjukvårdsrådgivning dygnet runt.

 

Användbar länk på lätt svenska för oss som bor i Region Stockholm:

https://www.1177.se/sv-se-x-ll/Stockholm/other-languages/other-languages/

 

Några exempel på text på den sidan:

Vårdcentralen finns nära där du bor

En vårdcentral är en mottagning som ofta finns nära där du bor. Det kan också kallas för till exempel hälsocentral, husläkarmottagning eller familjeläkarmottagning.

 

På en vårdcentral finns läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal. De kan hjälpa till om du eller någon i din familj är sjuk eller nedstämd.

 

Vårdcentralen har öppet på vardagar = måndag till fredag. Stängt på helgen = stängt på lördag och söndag.

Vårdcentralen har alltid öppet på dagtid från måndag till fredag. Vissa vårdcentraler kan även ha öppet på andra tider.

 

Du behöver ofta boka en tid innan du kommer. Man ringer och bokar en tid. Telefontid = den tid du kan ringa och boka en läkartid. Telefonsvararen talar om med ett inspelat samtal när det är öppet för telefonsamtal = bokning.

 

Tolkning till mitt språk

Tolkning till mitt språk – svenska lättläst

Du kan få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Tolken hjälper dig att översätta när du besöker sjukvården eller tandvården. Tala om att du behöver en tolk som kan ditt språk när du bokar ditt besök.

 

Hälsa och mat hör ihop, Vi tittar på ett program från Utbildningsradion som berättar om namnen på vanliga livsmedel som vi i Sverige äter.

https://urplay.se/program/201725-svenska-for-alla-handla-mat-ordlista

 

Handla – ordlista

 

Mejeriprodukter

 

Smör (Bregott)

En ost

Filmjölk

Ägg

Vispgrädde – att vispa, en visp, flera vispar. Vispad grädde har man på en tårta, Jag har vispgrädde i mitt kaffe. Många har mjölk i sitt kaffe och också socker.

 

I Syrien använder man kokad mjölk. I Sverige kokar vi inte mjölken, den kommer alltid från ett mejeri, inte direkt från bondgården. Bonden mjölkar sin ko och skickar mjölken till ett mejeri. I mejeriet behandlas mjölken med värme så att den inte har några bakterier kvar.

Yoghurt

Mjölk

 

Torrvaror, varorna är torra, de har torkat. De kan förvaras i rumstemperatur.

Salt

Ris

Kaffe. Bryggkaffe. Att brygga kaffe. Svart kaffe, Arabiskt kaffe. Att mala kaffe. Kaffet är malet. Man maler i en kvarn. En kaffekvarn.

Jäst. Torrjäst. Brödet jäser av jäst. Det är bröd av vetemjöl som jäser av jäst.  Bageri, baguette.

Mjöl. Vetemjöl. Rågmjöl. Nyttigare med bröd av rågmjöl.

Spaghetti. En form av pasta. Också gjort av vetemjöl.

Flingor – att hälla över filmjölk eller yoghurt.

Mellis = mellanmål = måltid som är lättare, som man äter mellan frukost och lunch eller mellan lunch och middag. Middag betyder egentligen mitt på dagen, men vi använder ordet för mat vi äter på kvällen. Vi äter ofta middag klockan 5 eller sex, när alla kommer hem från jobbet och skolan. En lättare måltid = mindre kalorier, mindre mängd.

Socker. Självförsörjande = vi i vårt land odlade så mycket som vi behövde. Sockerbetor. En sockerbeta.Rörsocker. Det importerar vi.

Förr använde vi honung för att söta dryck och mat.

Havregryn. När man kokar gryn så blir det gröt.

Bröd. Mjukt bröd, knäckebröd = hårt bröd. En brödskiva, flera brödskivor

Kex – sött

 

Frukt och grönsaker

En apelsin, flera apelsiner

Ett päron, flera päron

En banan, flera bananer

Morötter. En morot, flera morötter

Tomater. En tomat, flera tomater

Potatis. En potatis, flera potatisar. Jag gör gärna potatismos. Då kokar jag potatisen tills den är mjuk och sedan vispar jag den tillsammans med smör och kokt, varm mjölk.

En paprika, flera paprikor

En lök, flera lökar

Ett äpple, flera äpplen

En gurka, flera gurkor

En citron, flera citroner

Jordgubbar

Hallon

Körsbär

Plommon

Blåbär

Smultron

…………………………………………………………………………………………………………..

Lektionsanteckningar 22 maj

När jag sökt asyl, vilka rättigheter har jag då?

https://www.informationsverige.se/sv/jag-ar-asylsokande/att-soka-asyl-i-sverige/att-vara-asylsokande/rattigheter-under-asyltiden.html

 

När jag har fått uppehållstillstånd och vill arbeta med det som jag har utbildning för:

https://www.informationsverige.se/sv/jag-har-fatt-uppehallstillstand/om-du-har-en-utlandsk-utbildning/guide-for-dig-som-har-en-utlandsk-utbildning/

 

För dig som kommer från Ukraina: https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-enligt-massflyktsdirektivet/Fragor-och-svar-om-massflyktsdirektivet.html

 

Hälso- och sjukvård i Sverige

Kroppen https://urplay.se/program/201709-svenska-for-alla-kroppen

Några ord för kroppsdelar

En tinning, flera tinningar. Det värker vid min tinning eller jag har ont i tinningarna. Jag har migrän. Jag har ont i huvudet. Det värker i mitt huvud. Jag har huvudvärk.

Fingrar och tår. Jag har ett finger som kallas tumme. Sedan har ett ringfinger, ett pekfinger, ett långfinger och ett lillfinger. Ett litet och två små. En tumme, två tummar. Ett finger, två fingrar.

På fötterna har vi tår. Vi har en stortå och en lilltå. Vi slår ofta i lilltån i möbler. Det gör så ont.

Nagel. En nagel har vi på varje finger och på varje tå.

Ibland vill vi måla naglarna med nagellack.

 

Läkare i Sverige, exempel

 

Allmänläkare

Akutläkare

Ögonläkare. Ögonläkaren kan skicka dig till en optiker, en person som kan hjälpa dig att få bra glasögon eller linser.

Hudläkare. På vintern blir huden torr. Läpparna blir torra. Vi ska skydda oss mot solen för att slippa hudcancer. Vi smörjer oss med solskyddsmedel.

Spf = solskyddsfaktor, hög solskyddsfaktor = starkt skydd.

Salva, creme, lotion.

Gynekolog för kvinnor, androlog för män.

Öronläkare. Att höra dåligt. Hörapparat.

 

https://www.informationsverige.se/sv/omsverige/att-varda-sin-halsa-i-sverige/

Lektionsanteckningar 17 maj

Om Sverige

www.informationsverige.se finns på flera språk.

Alla lektionsanteckningar hittar du på min blogg. Adressen dit är: blogg.folkuniversitetet.nu/hagbke/

Där skriver jag rubriken ”lektionsanteckningar” och dagens datum.

Syfte med kursen är att få en ökad förståelse för hur samhället är uppbyggt, organiserat och hur det fungerar.

Vi kommer att titta på några filmer på den webbplatsen:

https://www.informationsverige.se/sv/jag-arbetar-med-malgruppen/samhallsorientering/metodstod-so/materialbanken/filmserien-borja-prata-om/

https://www.informationsverige.se/sv/jag-ar-asylsokande/att-soka-asyl-i-sverige/att-vara-asylsokande/rattigheter-under-asyltiden.html

 

Invandring till Sverige

https://www.informationsverige.se/sv/omsverige/att-komma-till-sverige/att-invandra-till-sverige/

 

Från arbetskraftsinvandring till asylinvandring

Under 1970-talet gick Sveriges ekonomi sämre och det fanns inte lika många jobb. Då flyttade inte lika många hit för att arbeta. Men många kom hit för att det var konflikter i deras hemländer, till exempel Chile och Iran. De sökte asyl i Sverige. Det var också många som flyttade hit för att få bo tillsammans med sina familjemedlemmar.

1975 beslutade Sveriges riksdag om nya politiska riktlinjer. De nya riktlinjerna gjorde det lättare för invandrare att behålla sitt språk och sin kultur. Invandrare fick rätt att ha tolk när de hade kontakt med svenska myndigheter och i skolan kunde barn få undervisning i sitt hemspråk. Invandringen har skapat mångfald och bidragit till att utveckla det svenska samhället och kulturen.

På 1980- och 1990-talen var det krig och oroligheter på flera platser runtom i världen. Många av de som sökte asyl i Sverige kom från Iran, Irak, Libanon, Syrien, Turkiet, Somalia och dåvarande Jugoslavien.

Idag bor det 10,3 miljoner människor i Sverige. 2,6 miljoner av dem är födda utomlands eller har en eller två föräldrar som är födda utomlands. Det innebär att 25 procent av den svenska befolkningen har utländsk bakgrund.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ökad rörlighet och stärkt kontroll

Sedan slutet av 1980-talet har reglerna för att invandra till Sverige skärpts. Kontrollen vid landets gränser har blivit noggrannare och för att komma in i Sverige måste du ha ID-handlingar.

Sverige är medlem i Europeiska Unionen (EU). Det innebär att EU-länderna bestämmer vissa saker som handlar om migration, alltså invandring och utvandring, tillsammans.

 

På 1990-talet bestämde EU-länderna till exempel att personer som vill söka asyl i ett EU-land ska göra det i det första EU-landet som de kommer till. Den regeln kallas Dublinförordningen.

Under 2000-talet ändrades reglerna för att invandra till Sverige för att arbeta. Det beror på att EU har bestämt att det ska vara lättare att flytta mellan EU-länder. Det beror också på att Sverige har bestämt att det ska vara lättare för svenska företag att anställa personer från länder utanför EU.

 

2016 kom en ny tillfällig lag som gjorde att många fick tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta.

 

Asyl och uppehållstillstånd

I vissa länder får du inte ha vilka åsikter du vill. Du kan hamna i fängelse eller till och med bli dödad för att du har en viss politisk uppfattning. Du kan också hamna i fängelse eller bli dödad om du till exempel tror på en viss religion eller har en viss sexuell läggning. Om du lever med ett sådant hot kan du söka skydd i ett annat land. Det skyddet kallas asyl. Personer från hela världen kan söka asyl och få uppehållstillstånd i Sverige.

 

Det finns fler skäl till att få uppehållstillstånd. Till exempel om det är krig i landet du bor i, för att återförenas med din familj, för att studera eller arbeta.

 

Om du får ett ja på din asylansökan betyder det att du har fått uppehållstillstånd.

 

Tillfälligt uppehållstillstånd (TUT) betyder att du får vara i Sverige under en viss tid.

Permanent uppehållstillstånd (PUT) betyder att du får bo och arbeta i Sverige utan tidsbegränsning.

Människor från hela världen söker asyl i Sverige. Under 2010-talet sökte många asyl, och många fick också uppehållstillstånd. Åren 2010–2019 fick totalt mellan 95 000 och 150 000 personer uppehållstillstånd varje år. Av dessa fick mellan 12 000 och 72 000 uppehållstillstånd på grund av asylskäl varje år.

 

Läs mer om asyl på sidorna ”Ansöka om asyl” på Informationsverige.se.

 

Arbetstillstånd

För att du som är utländsk medborgare ska ha rätt att arbeta i Sverige behöver du ett arbetstillstånd. Du ansöker om arbetstillstånd hos Migrationsverket.

 

Om du har fått ett avslag på din asylansökan, men har arbetat under tiden som du var asylsökande, kan du ansöka om arbetstillstånd i stället för uppehållstillstånd.

 

Läs mer om arbetstillstånd på Migrationsverkets webbplats.

https://arbetsformedlingen.se/play/podcast/ny-i-sverige-podden/jobba-i-sverige-viktigt-att-kanna-till-latt-svenska

Vi träffas 13 gånger. Måndag och onsdag, men vi träffas inte 29 maj. Vårt sista tillfälle är 7 juni.

Så vi träffas 22 maj, 34 maj, 31 maj, 5 juni och 7 juni

Arbetsförmedlingen en statlig myndighet.

Regler. Lagar är exempel på regler som alla måste följa.

Arbetsgivare – arbetstagare

Avtal – anställningsavtal

Lön- per timma, per månad = månadslön.

Heltidsarbete = 40 timmar i veckan.

Semester. Då har du också lön om du jobbar heltid och har en tillsvidareanställning.

Kollektivavtal = ett avtal mellan många arbetsgivare och arbetstagare

Fackförbund. Lokalt är fackförbunden indelade i fackföreningar. Så på en arbetsplats är det fackföreningen som du tillhör.

A-kassa

 

Anställningsavtal = ett skriftligt dokument som är en överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Tillsvidareanställning = fast anställning tills man säger upp sig eller går i pension. Uppsägningstid = hur lång tid innan du slutar som du måste tala om att du ska sluta.

Att säga upp = att som arbetstagare tala om att man slutar på jobbet. Dessutom som arbetsgivare kan man säga upp personal på grund av arbetsbrist. Att ”få sparken” = att få sluta sin anställning. Då menar man att någon har misskött sig.

 

Tidsbegränsad anställning, exempelvis sommarjobb, vikariat. Då finns det ett sista datum. Föräldraledig. Semesterersättning = lön.

…………………………………………………………………………………..

Lektionsanteckningar 15 maj

https://www.regeringen.se/sveriges-regering/finansdepartementet/statens-budget/statens-budget-i-siffror/

Paraply = mot regn

Parasoll = mot sol

Utgifterna är exempelvis bidrag till regioner och kommuner, försvar, universitetsutbildning och arbetsmarknadsåtgärder.

 

Det är myndigheter, som Migrationsverket, som utför statens jobb. De kallas därför statliga myndigheter. Arbetsförmedlingen är en annan statlig myndighet.

 

Regioner och kommuner har sina inkomster från skatt på arbete och avgifter på tjänster. Dessutom får de bidrag för att bedriva det som lagen säger, som sjukvård (regionen) och skola och barnomsorg (kommunen).

 

 

Alla regioner i Sverige:

Region Blekinge
Region Dalarna
Region Gotland
Region Gävleborg
Region Halland
Region Jämtland Härjedalen
Region Jönköpings län
Region Kalmar län
Region Kronoberg
Region Norrbotten
Region Skåne
Region Stockholm
Region Sörmland
Region Uppsala
Region Värmland
Region Västerbotten
Region Västernorrland
Region Västmanland
Region Örebro län
Region Östergötland
Västra Götalandsregionen

 

Sveriges regioner

Det finns 21 regioner i Sverige. De kallades tidigare för landsting.

Regionens ansvar

Regionerna ansvarar för respektive län när det kommer till uppgifter som kräver stora ekonomiska beslut och resurser. Här ingår främst sjukvård och tandvård men även kultur och turism förekommer.

Regionen brukar även ansvara för kollektivtrafiken.

 

 

Kommunens ansvar

Varje kommun ansvarar för att de som bor i kommunen har tillgång till exempelvis förskola, skola och äldreomsorg.

Karta över Sveriges kommuner och kommunerna i Stockholms län/region

 

Ett exempel: Stockholms kommun (Stockholms stad) https://start.stockholm/om-stockholms-stad/sa-anvands-dina-skattepengar/

Helgdag = röd dag = som en vanlig söndag = skolan är stängd

Så används dina skattepengar

Varje höst beslutar Stockholms stad om hur kommunalskatten ska fördelas på en mängd verksamheter – skola, äldreomsorg, kultur, infrastruktur, idrott, miljöprojekt och mycket mer.

Budget för 2023 har tre inriktningsmål:

  1. Ett Stockholm som håller samman med en stark och jämlik välfärd i hela staden.
  2. Ett grönt och fossilfritt Stockholm som leder en rättvis klimatomställning.
  3. Ett Stockholm med en stabil och hållbar ekonomi med utbildning, jobb och bostäder för alla.

Nu tar vi 15 minuters rast

Loreen från Sverige vann Eurovision song contest i lördags. Det var i Liverpool i Storbritannien. Egentligen skulle tävlingen ha varit i Ukraina. Nästa år är det Sveriges tur att anordna tävlingen.

 

Sverige är också medlem i Europeiska unionen, EU. https://eu.riksdagen.se/vad-ar-eu/eus-institutioner/

 

EU har en organisation där flera olika församlingar tillsammans beslutar och balanserar och stöttar varandra.

 

 

 

 

 

Parlamentet är den församling där varje land genom politiska val utser sina representanter vart femte år. Nästa val äger rum år 2024.  Antalet ledamöter per land är beroende av landets storlek.

 

 

Invandring till Sverige

https://www.informationsverige.se/sv/omsverige/att-komma-till-sverige/att-invandra-till-sverige/

 

Från arbetskraftsinvandring till asylinvandring

Under 1970-talet gick Sveriges ekonomi sämre och det fanns inte lika många jobb. Då flyttade inte lika många hit för att arbeta. Men många kom hit för att det var konflikter i deras hemländer, till exempel Chile och Iran. De sökte asyl i Sverige. Det var också många som flyttade hit för att få bo tillsammans med sina familjemedlemmar.

1975 beslutade Sveriges riksdag om nya politiska riktlinjer. De nya riktlinjerna gjorde det lättare för invandrare att behålla sitt språk och sin kultur. Invandrare fick rätt att ha tolk när de hade kontakt med svenska myndigheter och i skolan kunde barn få undervisning i sitt hemspråk. Invandringen har skapat mångfald och bidragit till att utveckla det svenska samhället och kulturen.

På 1980- och 1990-talen var det krig och oroligheter på flera platser runtom i världen. Många av de som sökte asyl i Sverige kom från Iran, Irak, Libanon, Syrien, Turkiet, Somalia och dåvarande Jugoslavien.

Idag bor det 10,3 miljoner människor i Sverige. 2,6 miljoner av dem är födda utomlands eller har en eller två föräldrar som är födda utomlands. Det innebär att 25 procent av den svenska befolkningen har utländsk bakgrund.

……………………………………………………………………………………………………………………………

Lektionsanteckningar 10 maj 2023

Nu är jag inne i rummet. Jag går ut ur rummet, jag går ut i parken. Då är jag ute. Sedan går jag in igen i huset. Då är jag inne. Jag går in i vårt klassrum.

Tänker. Att tänka. Jag har en tanke. I have an idea. Vi har tankar om.

Vi tänker gå på bio ikväll = We intend to….

Tycker. Att tycka. Jag tycker, vi tycker. Jag tycker att.. jag tycker om/tycker inte om.

Gillar –  I like. Jag gillar att simma.

Tycker om vädret idag. Jag tycker inte om när det regnar.

Tror – I believe. Jag tror på att det finns en gud. Jag tror inte att det blir kallt imorgon. Vi tror.

Vet  – I know. Att veta = att ha vetskap om. Vi vet. Visste. Vi kommer att veta.

 

Jag hör ljudet från en sopmaskin. Den sopar bort grus från trottoaren.

Att höra. Jag hör, vi hör. Igår hörde jag. Imorgon kommer jag att höra. Vi kommer att höra.

Har du hört att…?

Jag stängde fönstret. Ett fönster, flera fönster. Det fönstret är nu stängt.

Ett ljud. Flera ljud. Ljudet hördes lång väg.

 

 

I måndags, i tisdags, i onsdags. Då talar vi om en dag som redan har varit. Idag är det onsdagen den 10 maj. I måndags var det den 8 maj. På måndag ses vi igen. Vi ses på måndag nästa vecka. Då är det den 15 maj. Den femtonde. Den första, den andra, den tredje…

Dagens datum är: 2023 05 10. Först år, sedan månad och sist datum. Personnummer. Talspråk: Jag är född den sextonde januari nittonhundrafemtiofyra.

 

Sverige i jämförelse med ditt hemland

  • Sverige har ingen president – hur ser det ut i ditt land? Hur väljs den personen? Vilken makt har den personen?
  • Hur ofta är det val till det nationella parlamentet i ditt land? Vad kallas parlamentet?
  • Vem har rösträtt och vem kan väljas?
  • Finns det en församling i parlamentet eller flera? I Sverige har vi en enda församling, Riksdagen. I exempelvis USA finns två församlingar i kongressen – Representanthuset och Senaten. Frågan brukar handla om hur man i ett land säkerställer att såväl de politiska partierna som de olika delarna av landet blir rättvist representerade (politik, geografi, folkmängd) – stämmer det för ditt land i så fall? Om inte, vad är det man säkerställer i stället?
  • Hur gör man den demokratiska uppdelningen mellan lagstiftande, verkställande och dömande makten?

Syrien: 250 medlemmar i parlamentet. 83 är oberoende. Presidenten föreslås av ett politiskt parti, Baath. Folkförsamlingen samtycker. Presidenten är generalsekreterare för partiet. Premiärminister är en högre tjänsteman och är inte politiskt tillsatt. Systemet har en demokratisk form men i verkligheten mycket annorlunda och inte demokratiskt.

 

 

Vart femte år väljer vi president. Talman.

 

Ulf Kristersson är statsminister. Riksdagen väljer statsminister. Magdalena Andersson var statsminster för ett år sedan, nu har vi bytt statsminister efter valet i september månad.

Ulf Kristerson tillhör det politiska partiet Moderaterna. Det hette Högerpartiet tidigare. Han har adopterat två barn, två flickor.

 

Säg mig, varför tycker du….

Säg mig = berätta för mig.

Jag – mig

Du – dig

Vi – oss

Var och en för sig.

De – dem

Grundlagar

Grundlagar är den högsta nivån av lagar och innehåller samhällets grundläggande spelregler. Inga andra lagar får gå emot dessa. I Sverige finns det fyra grundlagar:

  • Regeringsformen (Regeringsformen beskriver hur landet ska styras, vilka demokratiska rättigheter medborgarna har och hur den offentliga makten ska fördelas)
    Den privata makten = vår individuella makt och näringslivets, företagens makt.
  • Tryckfrihetsförordningen (skyddar det fria ordet i tryckt form)
  • Yttrandefrihetsgrundlagen (rätten att yttra sig och uttrycka sin åsikt)
  • Successionsordningen (hur den kungliga tronen ska ärvas)

Grundlagarna ska skydda demokratin och är därför svårare att ändra än andra lagar. Regeringsformen är viktigast, den ger grunderna för vårt statsskick. Den stiftades 1809.

En grundlag ändras genom beslut i Riksdagen. Då behövs det två likalydande beslut med ett val emellan.

Här är exempel på hur demokratin skyddas i Sverige genom övriga grundlagar:

Yttrandefrihet

Yttrandefrihet innebär att:

  • Alla får bilda sig sin egen uppfattning
  • Alla ska kunna dela och ta emot information
  • Att har rätt att sprida åsikter

Yttrandefrihet innebär också att du ska kunna yttra dig utan att bli övervakad eller tystad. Du ska kunna följa nyheter om ditt land och din hemstad. Du ska kunna vara med i föreningar och du ska kunna demonstrera. Du ska också kunna diskutera dina åsikter och skriva till politiker.

 

Press- och tryckfrihet

Press- och tryckfrihet innebär att:

 

  • Politiker och myndigheter ska kunna granskas
  • Nyheterna styrs inte av politiker
  • Falska anklagelser och rykten ska motarbetas

Pressfrihet innebär att radio, tv och tidningar får publicera nyheter och information utan att någon ska godkänna dem innan. Även du som privatperson har rätt att trycka och sprida texter utan att de måste granskas i förväg. Det kallas tryckfrihet. Men du kan inte sprida vad som helst. Du kan bli straffad om det du sprider kränker en annan folkgrupp, är ett hot för säkerheten i Sverige eller uppmanar någon annan att göra något brottsligt.

 

Kungens makt och uppgifter

Successionsordningen är den grundlag som anger hur kronan ska ärvas. Kronan = kungakronan. Vi har nu en kung, hans äldsta barn ärver kronan och blir drottning eftersom hon är kvinna.

Kungens makt är reglerad i vår viktigaste grundlag, Regeringsformen. Kungen har ingen verklig makt.

 

Sveriges riksdag

Sveriges riksdag stiftar alla lagar. Vissa lagar styr vad regioner och kommuner måste, får och inte får göra.

För att kunna bedriva statlig, regional och kommunal verksamhet behöver man pengar.

Vi betalar alla skatt. Inkomstskatt betalar vi till staten, hur mycket är beroende av vad vi tjänar. Ju mer vi tjänar desto mer skatt i procent betalar vi.

Staten får också in pengar via skatt på det vi köper. Det kallas moms. När du handlar i en affär ser du på kvittot hur mycket av summan du betalar som är moms.

Ibland betalar du en avgift för exempelvis att avlägga prov för körkort.

När staten via lagar bestämmer att regioner och kommuner ska ansvara för till exempel sjukvård och skola så bidrar också staten med pengar för att alla i Sverige ska få en likvärdig service.

Staten har en regional representation – länen och länsstyrelsen. Länsstyrelsen tar hand om statens frågor på regional nivå.

 

 

 

Vad bestämmer Riksdagen och hur finansieras besluten?

Riksdagen beslutar om alla lagar som gäller i landet.

Vissa av lagarna gäller vilka rättigheter vi som privatpersoner har.

Andra lagar gäller vilka skyldigheter som vi, kommunen, regionen och exempelvis företag har. Vad vi måste göra och vad vi inte får göra.

Om lagarna betyder kostnader för kommuner och regioner får de pengar av staten till det. Kommunen och regionen kan sedan lägga till mer pengar och därmed prioritera olika.

Statens inkomster är främst skatt som inkomstskatt och mervärdesskatt (moms) på varor och tjänster.

Lektionsanteckningar 8 maj 2023

Att rösta i politiska val

Vi har val vart fjärde år till Riksdagen (parlamentet), regionerna och kommunerna. Senast hade vi val i september 2022. Vi röstar i alla tre valen samtidigt. I Sverige väljer vi inte någon president. Det är statsministern som är regeringschef.

 

Alla svenska medborgare som har fyllt 18 år har rätt att rösta i politiska val i Sverige. Du har en röst till riksdagen, en till din region och en till din kommun. Vid val till EU-parlamentet gäller dessutom att du ska vara medborgare i ett EU-land.

Det är resultatet i valen som avgör vilka politiska partier som ska styra landet. Att styra kallas att regera. Det är Regeringen som styr landet, som regerar.

Din röst är lika mycket värd som alla andras. Alla val är hemliga. Det betyder att du inte behöver berätta för någon hur du röstar. Du har också rätt att inte rösta alls. Den som har rösträtt är också valbar till riksdagen, regionen och kommunen.

Till Riksdagen väljs 349 ledamöter.

Talmannen är ordföranden i Riksdagen och utses efter varje val via omröstning i riksdagen. Talmannen leder sedan arbetet i riksdagen. Nuvarande talman heter Andreas Norlén.

Regeringen

Det parti eller den koalition av partier som fått fler än hälften av platserna får bilda regering.

Regeringen styr Sverige. Den genomför riksdagens beslut, lämnar förslag (propositioner) på nya lagar och på ändringar i de lagar som redan finns. De lägger varje år fram en budget, ett förslag till Riksdagen på:

  1. vad staten ska lägga pengar på
  2. hur det ska betalas.

Regeringen föreslår och Riksdagen fattar beslut om lagar. Man kan rösta ja, nej eller ”avstår”. Den som avstår vill inte rösta ja eller nej. Att avstå är att inte vilja ta ställning.

De partier som sitter i regeringen nu är Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Statsministern heter Ulf Kristoffersson och tillhör Moderaterna.

Vi talar om ett högerblock och ett vänsterblock. Högerblocket brukar betecknas som de blåa och vänsterblocket som de röda.

De tre politiska partier som inte är lika tydligt historiskt ideologiskt höger- eller vänsterorienterade är Centerpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna är det yngsta partiet i riksdagen. De är näst största parti men ingår inte i regeringen. Sverigedemokraterna anses av många vara ett främlingsfientligt och nationalistiskt parti. De ingår ändå i den högerkoalition som kommit överens om en gemensam politik under de närmaste fyra åren.

Över 80 % av de som hade rätt att rösta gjorde det 2022.

 

Sverige i jämförelse med ditt hemland 13:20 kollar vi om alla är klara

  • Sverige har ingen president – hur ser det ut i ditt land? Hur väljs den personen? Vilken makt har den personen?
  • Hur ofta är det val till det nationella parlamentet i ditt land? Vad kallas parlamentet?
  • Vem har rösträtt och vem kan väljas?
  • Finns det en församling i parlamentet eller flera? I Sverige har vi en enda församling, Riksdagen. I exempelvis USA finns två församlingar i kongressen – Representanthuset och Senaten. Frågan brukar handla om hur man i ett land säkerställer att såväl de politiska partierna som de olika delarna av landet blir rättvist representerade (politik, geografi, folkmängd) – stämmer det för ditt land i så fall? Om inte, vad är det man säkerställer i stället?
  • Hur gör man den demokratiska uppdelningen mellan lagstiftande, verkställande och dömande makten?

 

 

3 maj 2023

Om Sverige

www.informationsverige.se finns på flera språk.

Alla lektionsanteckningar hittar du på min blogg. Adressen dit är: blogg.folkuniversitetet.nu/hagbke/

Där skriver jag rubriken ”lektionsanteckningar” och dagens datum.

Syfte med kursen är att få en ökad förståelse för hur samhället är uppbyggt, organiserat och hur det fungerar.

Vi kommer att titta på några filmer på den webbplatsen:

https://www.informationsverige.se/sv/jag-arbetar-med-malgruppen/samhallsorientering/metodstod-so/materialbanken/filmserien-borja-prata-om/

https://www.informationsverige.se/sv/jag-ar-asylsokande/att-soka-asyl-i-sverige/att-vara-asylsokande/rattigheter-under-asyltiden.html

 

Politik: En politisk fråga är en fråga som rör många människor, saker som är bäst att lösa tillsammans.

Politisk ideologi: En samling tankar och idéer om hur ett land ska styras, hur pengar ska fördelas, vad politiker ska bestämma, vilka frågor som är viktiga.

Demokrati

Människor får vara med och bestämma om det som är gemensamt. I en demokrati sker fria, lika, hemliga och återkommande val. Det finns yttrande- och tryckfrihet och lagar mot diskriminering. Det handlar också om att makten delas och att uppdelningen går till på ett rättvist, jämlikt och lagligt sätt.

Diktatur: I en diktatur saknas några eller alla de saker som ska finnas i en demokrati. En person, ett parti, en militärjunta, en klan/släkt…styr hela tiden. Valen är inte fria och man får inte säga sina åsikter.

Representativ demokrati: folket väljer representanter/partier som beslutar åt de röstande under lång tid.  Vi i Sverige väljer representanter till riksdagen, regionen, kommunen och EU-parlamentet.

Direkt demokrati: Folkomröstning, folket röstar i en viss fråga

Republik: Ett land som har en president som statschef

Monarki: Ett land som har en kung eller drottning som statschef

 

Demokrati i Sverige innebär på riksnivå (= nationellt = på statlig nivå) att folket ska bestämma vem som ska stifta lagar (= Riksdagen).

Regeringen som styr landet utses genom att riksdagen röstar om vem som ska bli statsminister. Statsministern utser sedan sin regering. Ulf Kristersson är idag statsminister.

 

Svt Play: Nyheter på lätt svenska: https://www.svtplay.se/nyheter-pa-latt-svenska

…………………………………………………………………………………………………………..

 

regionnivå väljer vi regionfullmäktige. Det finns 21 regioner.

kommunnivå väljer vi kommunfullmäktige. Det finns 290 kommuner.

 

I Sverige har vi val vart fjärde år. Då väljer vi vilka politiska partier som ska företräda oss i

Riksdagen https://riksdagen.se/

Regionen https://www.regionstockholm.se/  https://skr.se/skr/tjanster/kommunerochregioner/faktakommunerochregioner.1022.html

Kommunen, exempelvis https://start.stockholm/

Till EU-parlamentet har vi val vart femte år.

https://urplay.se/program/201722-svenska-for-alla-nar-sager-man-en-och-nar-heter-det-ett

 

26 april

Om Sverige

Boken ”Om Sverige” är skriven 2018. Efter det har man bestämt att allt nytt ska finnas i digital form. Man kommer inte att trycka någon ny bok.  Ni får alltså en bok som är inaktuell när det gäller exempelvis siffror.

Istället: Länsstyrelsens material ”Om Sverige” är det huvudsakliga kursmaterialet: https://www.informationsverige.se/sv/omsverige/</p

www.informationsverige.se finns på flera språk.

 

Alla lektionsanteckningar hittar du på min blogg. Adressen dit är: blogg.folkuniversitetet.nu/hagbke/

Där skriver jag rubriken ”lektionsanteckningar” och dagens datum.

Syfte med kursen är att få en ökad förståelse för hur samhället är uppbyggt, organiserat och hur det fungerar.

Vi kommer att titta på några filmer på den webbplatsen:

https://www.informationsverige.se/sv/jag-arbetar-med-malgruppen/samhallsorientering/metodstod-so/materialbanken/filmserien-borja-prata-om/

 

Exempel på temaområden:

Demokrati i Sverige

Religionsfrihet

Hälso- och sjukvård

Praktiskt vardagsliv

Miljö

Informationsspridning och källkritik

Att komma till Sverige

Att bo i Sverige

Vägen till arbete

Jämställdhet

Att vara förälder i Sverige

Att åldras i Sverige

Sexuell hälsa och rättigheter

Rätten att själv välja partner

Våld i nära relationer

 

Stämmer det att ni alla har gemensamt är att ni är asylsökande och har ett LMA-nummer eller LMA-kort?

LMAkortet visar att personen är asylsökande och har rätt att vara i landet under väntetiden. LMA står för Lagen om mottagande av asylsökande.

Tillfälligt uppehållstillstånd. 2 år + 2 år. Permanent uppehållstillstånd.

Massflyktsdirektivet – ett EU-beslut med uppehållstillstånd ett år i taget.

https://www.informationsverige.se/sv/jag-ar-asylsokande/att-soka-asyl-i-sverige/att-vara-asylsokande/rattigheter-under-asyltiden.html

 

Vi fortsätter idag att presentera oss för varandra:

Namn (Jag heter)

Vägen till Sverige – när kom du hit, hur kom du hit?

Vilka språk talar du?

Vad var din första känsla när du kom till Sverige?

Vad gör du helst på din fritid?

Vad gjorde du innan du kom till Sverige -jobbade du, studerade du?

Varför vill du läsa den här kursen?

Känner du redan någon här i rummet, hur har ni i så fall lärt känna varandra?

Vad vill du göra efter att du lärt dig svenska tillräckligt bra för att kunna studera eller arbeta i Sverige?

2022 var förra året. I år är det 2023. Kom du hit i år eller förra året?


Vad vill du lära dig under kursen, vad vill du veta mera om?

Skriv ner svaret på ditt eget språk och försök sedan att översätta det till svenska.

När alla är klara med det kommer var och en att läsa upp det den har skrivit på svenska.

Efter det så vet vi vad många vill veta mer om och jag kan planera våra lektioner efter det.

 

Demokrati

Demokratins utveckling i Sverige

Skolundervisning – respekt för regler

Relationer mellan medborgare och naturen

Kultur

Traditioner

Att studera i Sverige

Att hitta ett jobb som passar min utbildning?

Förbättra mig själv, hur kan jag göra det? Hur jag kan vidareutbilda mig till sjuksköterska.

Reglerna för att tala så att jag kan komma in i samhället, börja jobba på sjukhus

Mänskliga rättigheter

Prata svenska

Hur kan jag göra för att kunna börja arbeta som kock

Jag vill lära mig mer svenska så att jag kan börja studera eller arbeta

Hur hittar jag jobb?

 

 

Exempel på sådant som andra varit intresserade av

Sveriges historia

Vårt demokratiska system med stat, region och kommun

Identitet och kultur (traditioner och högtider)

Vår rätt att vistas i naturen (allemansrätten)

Att vårda sin hälsa, att hitta rätt i vården

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Att komma till Sverige https://www.informationsverige.se/sv/omsverige/att-komma-till-sverige/

och – Att bo i Sverige https://www.informationsverige.se/sv/omsverige/att-bo-i-sverige/

 

Politik: En politisk fråga är en fråga som rör många människor, saker som är bäst att lösa tillsammans.

Politisk ideologi: En samling tankar och idéer om hur ett land ska styras, hur pengar ska fördelas, vad politiker ska bestämma, vilka frågor som är viktiga.

Energi från solen, vind, vatten, olja, kol, kärnkraft

Kärnkraftverk – radioaktivitet.

Demokrati

Människor får vara med och bestämma om det som är gemensamt. I en demokrati sker fria, lika, hemliga och återkommande val. Det finns yttrande- och tryckfrihet och lagar mot diskriminering. Det handlar också om att makten delas och att uppdelningen går till på ett rättvist, jämlikt och lagligt sätt.

Diktatur: I en diktatur saknas några eller alla de saker som ska finnas i en demokrati. En person, ett parti, en militärjunta, en klan/släkt…styr hela tiden. Valen är inte fria och man får inte säga sina åsikter.

Representativ demokrati: folket väljer representanter/partier som beslutar åt de röstande under lång tid.  Vi i Sverige väljer representanter till riksdagen, regionen, kommunen och EU-parlamentet.

Direkt demokrati: Folkomröstning, folket röstar i en viss fråga

Republik: Ett land som har en president som statschef

Monarki: Ett land som har en kung eller drottning som statschef

 

Demokrati i Sverige innebär på riksnivå (= nationellt = på statlig nivå) att folket ska bestämma vem som ska stifta lagar (Riksdagen).

Regeringen som styr landet utses genom att riksdagen röstar om vem som ska bli statsminister. Statsministern utser sedan sin regering. Ulf Kristersson

 

Efternamn = familjenamn är ofta något från naturen. Lundin Hagblom

Barnet kan byta sitt namn. Vi är myndiga = vuxna när vi är 18 år.

Svt Play: Nyheter på lätt svenska: https://www.svtplay.se/nyheter-pa-latt-svenska

…………………………………………………………………………………………………………..